Ελλάδα

Κορωνοϊός: Τί ισχύει από σήμερα για μάσκες, πιστοποιητικά και self tests

01.05.2022 | 12:58 Eνσωμάτωση

Ανάσα «ελευθερίας» δίνεται στους πολίτες από σήμερα 1η Μαΐου, με ένα μεγάλο κομμάτι από τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού να αποτελούν παρελθόν - τουλάχιστον για το καλοκαίρι. Η άρση των μέτρων ξεκινάει, μεταξύ άλλων, με την αναστολή του Covid pass. Τί ισχύει για τους εσωτερικούς και τί για τους εξωτερικούς χώρας, αλλά και πως θα ανοίξουν τα σχολεία.

Όλο και πιο κοντά στην επιστροφή της ζωής στους κανονικούς ρυθμούς δυο χρονια μετά την πανδημία. Από σήμερα μπαίνουν στο συρτάρι μέτρα που ίσχυαν για τον περιορισμό των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Εισερχόμαστε σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοιχτούς όπως στην εστίαση και σε εμπορικά καταστήματα, χωρίς να χρειάζεται να δείξουμε πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης
επανέρχεται η χωρητικότητα σε όλους τους χώρους στο 100%.

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα κάνουν ένα αντί δυο rapid test την εβδομάδα, τα οποία όμως εξακολουθούν να είναι υποχρεωτικά για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

Μάσκες θα χρειαστεί να φορούν οι καταναλωτές και το κοινό μόνο σε αναμονή σε εσωτερικούς χώρους ενώ συνεχίζει η διαρκής χρήση τους από το προσωπικό των καταστημάτων.

Χωρίς τεστ μαθητές και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί

Η χρήση μάσκας συνεχίζει να είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους των σχολείων, ωστόσο μαθητές και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται χωρίς την υποχρέωση των rapid test.

Ένα rapid test την εβδομάδα θα κάνουν οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί που βρέθηκαν σε στενή επαφή με κρούσμα στο σχολείο θα κάνουν δυο δωρεάν self test και θα φορούν μάσκα υψηλής προστασίας για 10 ημέρες.

Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί εκτός από τα τεστ που προβλέπονται θα παραμένουν σε καραντίνα για 5 ημέρες και θα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο με αρνητικό τεστ μετά από αυτό το διάστημα.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η σχολική χρονιά με τις πανελλαδικές να ξεκινούν αρχές Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε στο MEGA Σαββατοκύριακο η υπουργός παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Επαναξιολόγηση των μέτρων θα υπάρξει από τους ειδικούς τον Σεπτέμβριο.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 01/05/2022