Ελλάδα

Πλεύρης: Μπαίνουμε σε φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό

20.04.2022 | 13:07 Eνσωμάτωση

Με σαφείς τις ενδείξεις για αποκλιμάκωση της πανδημίας θα γιορτάσουμε το φετινό Πάσχα, με ελεύθερες μετακινήσεις μετά από δυο χρόνια. Για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας πραγματοποίησε ενημέρωση ο υπουργός Υγείας.

Για μία νέα φάση της πανδημίας μετά από δύο χρόνια μάχης με τον ιό έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας.

«Μετά από δύο χρόνια έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού, το οποίο έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά μικρότερη νοσηρότητα. Στον εμβολιασμό έχουμε πλέον υψηλά ποσοστά, ενώ παράλληλα έχει νοσήσει λόγω της παραλλαγής μεγάλη μερίδα του πληθυσμού», είπε χαρακτηριστικά.

«Μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό. Τα μέτρα πια δεν έχουν την ιδιότητα της υποχρεωτικότητας, ενώ δεν πιστεύουμε στην πολιτική zero covid, όπως στην Κίνα», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Ο υπουργός τόνισε πως το υπουργείο θα συνεχίσει να επιτηρεί την κατάσταση, ωστόσο επισήμανε πως η παρούσα εικόνα δικαιολογεί την άρση των μέτρων της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά στους αυξημένους θανάτους από κορωνοϊό, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως το βασικό στοιχείο είναι ο δείκτης της υπερβάλλουσας θνητότητας και σε μελέτη αναφέρεται πως και σε αυτούς τους δείκτες η χώρα μας είχε χαμηλότερη θνητότητα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 20/04/2022