Ελλάδα

Από το «ευχαριστώ» στο αμείλικτο «κατηγορώ – Η διαδρομή της Πισπιρίγκου και του Δασκαλάκη προς στην μήνυση στους γιατρούς

15.04.2022 | 16:47 Eνσωμάτωση

Σωτήρες ή κατηγορούμενοι; Υπεύθυνοι για τον χαμό της Μαλένας ή μαχητές για την σωτηρία της; Αδιάφοροι, ανεπαρκείς και μοιραίοι ή Άμεμπτοι, πρότυπα και σωτήρες;

Ο Μάνος Δασκαλάκης άλλοτε εξαπολύει μύδρους άλλοτε τους αποθεώνει. Συγκλονιστικό το αποκλειστικό υλικό που φέρνει στο φως το newsit.gr από την αποκλειστική συνέντευξη του πατέρα το 2019.

«Οι γιατροί ήταν πολύ καλοί όλοι τους. Δε μπορώ να πω ότι ήταν κάποιο λάθος, ακόμα και η διευθύντρια όταν το έμαθε που έλειπε από το νοσοκομείο έτρεξε κατευθείαν και πήγε πάνω από το παιδί και του λέει γιατί σε σένα;», είχε δηλώσει στο newsit.gr ο Μάνος Δασκαλάκης.

Ο ίδιος άνθρωπος λίγο καιρό αργότερα στρέφεται κατά των γιατρών παρουσιάζοντας σημαντικές παραβλέψεις και λάθη, ερχόμενος σε αντίθεση με τον ίδιο του τον εαυτό.

«Δεν έγινε άμεσα ΚΑΡΠΑ, ούτε ανάνηψη. Κάλεσαν την ΜΕΘ του ΑΓΛΑΪΑ να πάρουν οδηγίες για ένεση ενδοκάρδιας αδρεναλίνης και ατροπίνης, με ρωτούσαν τα κιλά της και έφερναν το ένα οξύμετρο πίσω από το άλλο, γιατί δεν λειτουργούσαν. Μετά από 10 λεπτά έφτασαν οι γιατροί της ΜΕΘ και με έβγαλαν από το δωμάτιο. Μέχρι να έρθουν οι γιατροί είχε ήδη καταφθάσει και ο 1ος από εμάς (Μάνος Δασκαλάκης) με τους συγγενείς μας. Μετά από 20 λεπτά βγήκε ο γιατρός της ΜΕΘ και μας ανακοίνωσε ότι το παιδί δε δείχνει σημάδια επαναφοράς και ότι θα το προσπαθήσει άλλα 25 λεπτά, όπως και έκανε. Στις 18:05 βγήκε και μας ανακοίνωσε το θάνατό της. Ήρθε η διευθύντρια του τμήματος και μας είπε πως πρέπει να γίνει νεκροψία-νεκροτομή για τα ακριβή αίτια θανάτου, διότι όπως προείπαμε, ήταν σε άριστη κλινική κατάσταση», αναφέρεται στην μηνυτήρια αναφορά.

Την ίδια περίοδο σε συνεντευξη του στο Star υμνεί και πάλι τους γιατρούς: «Δεν μπορούμε να πούμε κάτι για τους γιατρούς, οι γιατροί ήταν καταπληκτικοί όλοι τους. Μόνο ευχαριστώ μπορούμε να του πούμε. Είναι εκείνο το νοσοκομείο, είναι κάτι το μαγικό, αν δεν μπεις δεν το καταλαβαίνεις».

Στην μήνυσή του λέει: «Κε Εισαγγελέα, Θερμά σας παρακαλούμε και σας ζητούμε να δείξετε την δέουσα ευαισθησία στην υπόθεσή μας,παραγγέλοντας αυτά που ορίζει ο Νόμος, ώστε να διακριβωθούν τα αληθή αίτια του θανάτου της κόρης μας Μαρίας Ελένης Δασκαλάκη, ετών 3 και 8 μηνών, δεδομένου ότι, δυστυχώς, δεν υπάρχει ταυτότης απόψεων μεταξύ Ιατρών και Ιατροδικαστών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ρούλα Πισπιρίγκου, που στην μήνυση εξαπολύει μύδρους.

«Στις 16:40 το παιδί τινάχτηκε, με κοίταξε, έβγαλε ένα βρόγχο και έμεινε με τα μάτια μισάνοιχτα. Της μίλησα, της φώναξα, Μαλένα, Μαλένα ,της πήρα από τα χέρια τα πανάκια που είχε ως συνήθεια να κρατά στο ύπνο της και έτρεξα στο δωμάτιο των νοσηλευτών, να τις φωνάξω. Δεν τις βρήκα, πήγα στο δωμάτιο των γιατρών και πάλι δε βρήκα κανέναν. Σε κάποιο δωμάτιο άκουσα φωνές και έτρεξα. Ήταν εκεί και καθόντουσαν, τους είπα «τρέξτε το παιδί κάτι έπαθε και η αντλία χτυπάει»! Μου είπαν «ησύχασε δεν είναι τίποτα» τους λέω «τρέξτε» και μπήκαμε στο δωμάτιο. Το παιδί είχε γυρίσει σε πλάγια θέση, είχε ξανά πάρει το πανάκι στα χέρια της και τα χείλη της ήταν μπλε. Η γιατρός την κοιτούσε με απορία και αδράνεια, με αποτέλεσμα να τη πιάσω από το μπράτσο και να της πω, «τί θα κάνεις, θα ενεργοποιηθείς, το παιδί πεθαίνει, δε το βλέπεις;».

«Από εμάς ευχαριστίες σε όλους»

Αν και η μηνυτήρια αναφορά έχει την υπογραφή και της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία το 2019 θα ευχαριστήσει τους γιατρούς στην Τζίνα Αρβανίτη.

«Όταν πήγα να φωνάξω τους γιατρούς μέχρι να έρθουμε το παιδί μου είχε μελανιάσει. Είναι το πρώτο παιδί που φεύγει αιφνίδια για αυτό και ζητήσανε νεκροψία, νεκροτομή. Από εμάς ευχαριστίες σε όλους».

Στις 15 Απριλίου του 2019 και ο Μάνος Δασκαλάκης θα ανοίξει την καρδιά του στην Τζίνα Αρβανίτη. Μέσα στην τόση δυστυχία του όμως θα βρει να πει δύο καλά λόγια για το ιατρικό προσωπικό του ιδρύματος Ελπίδα και δεν θα αφήσει την παραμιρή αιχμή.

«Οι γιατροί μας είπαν στα 37 χρόνια είναι το πρώτο παιδί που φεύγει έτσι. Είχαν συγκλονιστεί όλοι, δεν το περιμένανε».

Η μικρούλα πέθανε στις 13/4/2019 στις 18:05 στο Ίδρυμα ΕΛΠΙΔΑ σε ηλικία μόλις 3 ετών και 8 μηνών. Και όμως λίγες ημέρες αργότερα το ζεύγος Δασκαλάκη – Πισπιρίγκου θα στραφεί κατά των γιατρών. Η μηνυτήρια αναφορά που συνέταξε το δικηγορικό γραφείο του Νίκου Ρίσβα αποκαλυπτική.

Η μηνυτήρια αναφορά είναι καταπέλτης κατά των γιατρών. Σε πλήρη αναντιστοιχία με όσα είχε πει στο newsit αλλά και στην Τζίνα Αρβανίτη

«Η κηδεία της μικρής έγινε στη Πάτρα στις 16/4/19 και καμία παρουσία εκπροσώπου του Ιδρύματος δεν υπήρξε,εφόσον όπως λένε μέχρι τώρα, ήταν το πρώτο παιδί που έφυγε με ανακοπή στο τμήμα τους! Μετά από 3 μήνες βγήκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων,καθαρές οι τοξικολογικές και οι ιστολογικές.Βρίσκουν ως αίτιο «ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα», όμως το αποτέλεσμα αυτό δεν συμπίπτει σε καμία των περιπτώσεων με τη κλινική εικόνα και τις εξετάσεις της μικρής».

«Δεν μπορείς να ψάξεις κάτι να βρεις ευθύνες αυτή την στιγμή από την ώρα που δεν ξαναγυρίζει το παιδί σου πίσω σας το λέω τόσο ωμό και ακούγεται τόσο τραγικό αλλά δεν μπορώ να κάνω αλλιώς εγώ γιατί είμαι ο μόνος μέσα στο σπίτι που πρέπει κάπως να κρατηθώ», είχε αναφέρει ο Μάνος Δασκαλάκης στο newsit.gr.
Προσέξτε τώρα την περιγραφή της 33χρονης για τις τελευταίες στιγμές της Μαλένας

«Της μίλησα, της φώναξα «Μαλένα, Μαλένα» της πήρα από τα χέρια τα πανάκια που είχε ως συνήθεια να κρατά στον ύπνο της και έτρεξα στο δωμάτιο των νοσηλευτών να τις φωνάξω. Δεν τις βρήκα. Πήγα στο δωμάτιο των γιατρών και πάλι δεν βρήκα κανέναν. Σε κάποιο δωμάτιο άκουσα φωνές και έτρεξα. Ήταν εκεί και καθόντουσαν, τους είπα «τρέξτε το παιδί μου κάτι έπαθε και η αντλία χτυπάει. Μου είπαν «ησύχασε δεν είναι τίποτα» τους λέω «τρέξτε» και μπήκαμε δωμάτιο», αναφέρει στην κατάθεσή της η Ρούλα Πισπιρίγκου.

Η μητέρα συνεχίζει στην κατάθεσή της και περιγράφει τα όσα έγιναν στο δωμάτιο με τη γιατρό, όπως λέει, να βρίσκεται σε αδράνεια και τους νοσηλευτές να τηλεφωνούν για να τους πουν τι πρέπει να κάνουν.

«Η γιατρός την κοιτούσε με απορία και αδράνεια, με αποτέλεσμα να την πιάσω από το μπράτσο και να της πω: «τι κάνεις, θα ενεργοποιηθείς; Το παιδί πεθαίνει, δεν το βλέπεις; Δεν έγινε άμεσα ΚΑΡΠΑ ούτε ανάνηψη. Κάλεσαν την ΜΕΘ του Αγλαΐα να πάρουν οδηγίες για ένεση ενδοκάρδιας αδρεναλίνης και ατροπίνης. Με ρωτούσαν τα κιλά της κι έφερναν το ένα οξύμετρο πίσω από το άλλο, γιατί δεν λειτουργούσαν».

Ο Μάνος Δασκαλάκης που μιλούσε με καλά λόγια για τους γιατρούς τώρα λέει πως δεν κυλούσαν τα πάντα ομαλά.

Τι έκανε τους τραγικούς γονείς να αλλάξουν τόσο πολύ την άποψη τους είναι το μεγάλο ερώτημα.

Στην μηνυτήρια αναφορά που αποκάλυψε η έρευνα του Βασίλη Λαμπρόπουλου ο δικηγόρος όπως θα πει ο δημοσιογράφος είχε διαβλέψει πως το νοσοκομείο δεν έφερε ευθύνη.

Οι αρχές υπό τα νέα δεδομένα μελετούν και αυτή την μηνυτήρια αναφορά που τόνιζε πως η Μαλένα έτρωγε σουβλάκι έπαιζε στο παιδότοπο, πήγαινε σχολείο το πρωί μέσα στο ΕΛΠΙΔΑ, έκανε όλες τις δραστηριότητες με εθελοντές του «Χαμόγελου του παιδιού» και της ΦΛΟΓΑΣ και έπαιζε με διάθεση.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 15/04/2022