Ελλάδα

Έρευνα από το «μηδέν» για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας με εντολή εισαγγελέα

12.04.2022 | 20:05 Eνσωμάτωση

Σε νεα κρίσιμη φάση, ίσως στην κρισιμότερη, μπαίνουν οι έρευνες για τον θάνατο των 3 παιδιών από την Πάτρα. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες δυο από τους εμπειρότερους ιατροδικαστες της χώρας οι κύριοι Καρακούκης και Καλογριάς θα κληθούν να λύσουν τον γρίφο για το αν εκτός από τον θάνατο της Τζωρτζίνας, σε εγκληματική ενέργεια οφείλονται και οι θάνατοι της Μαλένας και της Ίριδας.

Όλα από το «μηδέν» για Μαλένα και Ίριδα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις έρευνες για τα αίτια θανάτων των δύο μικρότερων κοριτσιών της οικογένειας, Δασκαλάκη – Πισπιρίγκου, της Μαλένας και της Ίριδας.

Μετά από κατεπείγον αίτημα της Εισαγγελίας, ορίστηκαν δύο ιατροδικαστές για να διερευνήσουν από το «μηδέν» τους θανάτους της Μαλένας και την Ίριδας.

«Θα επανεξεταστούν όλα τα δεδομένα και θα προσπαθήσουν να βρουν ένα θετικό εύρημα. Μπορεί αυτό το εύρημα είτε να χάθηκε είτε να υποεκτιμήθηκε» δήλωσε ο ιατροδικαστής, Σωκράτης Τσαντίρης.

Οι έμπειροι ιατροδικαστές

Από την Ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών ορίστηκαν δύο πάρα πολύ έμπειροι ιατροδικαστές, ο Νίκος Καρακούκης και ο Νίκος Καλογρηάς.

Ο Νίκος Καρακούκης είναι προϊστάμενος Ιατροδικαστικής  Υπηρεσίας Αθηνών, και ο Νίκος Καλογρηάς πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατροδικαστών του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Και οι δύο έχουν αναλάβει τις πιο δύσκολες υποθέσεις που έχουν απασχολήσει το πανελλήνιο.

«Δεν πρόκειται να έρθει με μια αυτόματη απάντηση με μία ουσία ή με μια στενή διαγνωστική απάντηση. Χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά, δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση των συναδέλφων που θα κληθούν να απαντήσουν» δήλωσε ο ηπατολόγος, Δημήτρης Κουντουράς.

Οι δύο ιατροδικαστές συμμετείχαν και στην προηγούμενη άτυπη επιτροπή, μόνο που τώρα δεν θα έχουν μαζί τους, την Χριστίνα Τσάκωνα που το 2019 είχε αποδώσει τον θάνατο της Μαλένας σε ηπατική ανεπάρκεια.

Τι θα ερευνήσουν οι ιατροδικαστές

Οι δύο έμπειροι ιατροδικαστές, θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία σε αντίθεση με την τριμελή άτυπη επιτροπή στην οποία συμμετείχαν και πραγματοποιούσαν εσωτερική έρευνα χωρίς εισαγγελική παραγγελία. Χωρίς πρόσβαση όμως σε όλους τους φακέλους δεν μπορούσαν να βγάλουν ένα ασφαλές πόρισμα.

Πλέον οι δύο ιατροδικαστές θα μπορούν να ελέγξουν τα πάντα και τους πάντες.

Τι θα ζητήσουν οι ιατροδικαστές

Αρχικά θα ζητήσουν τους ιατρικούς φακέλους των δύο κοριτσιών, τις προηγούμενες ιατροδικαστικές εκθέσεις και θα γίνει ανασκόπηση των ιστολογικών τους εξετάσεων. Στα χέρια τους θα φθάσουν όλες οι καταθέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που ήρθαν σε επαφή με τα δύο άτυχα κορίτσια αλλά και οι καταθέσεις των συγγενών της οικογένειας.

«Η αναζήτηση γίνεται ήδη στους ιστούς που υπάρχουν και φυλάσσονται, εάν προκύψει κάποιο κενό στα ερωτήματα, μπορεί να ζητηθεί εκταφή, μπορεί να παρθεί τρίχα…» δήλωσε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.

Εκτιμάται ότι θα χρειαστεί μέχρι ένα μήνα για να βγάλουν το τελικό τους πόρισμα οι δύο ιατροδικαστές. Ένα πόρισμα όμως που θα είναι απόλυτα τεκμηριωμένο και δεν θα θεωρείται αδιαμφησβήτητο.

«Στον πρώτο θάνατο εκτιμώ πως υπήρξε δηλητηρίαση ενώ στον δεύτερο θάνατο του βρέφους προκρίνεται ο ασφυκτικός θάνατος» αναφέρει ο ιατροδικαστής, Δημήτρης Γαλεντέρης.

«Μπορεί να επέλθει με στραγγαλισμό, χρήση μέσου όπως το πανάκι αλλά και ουσία που έχει χορηγηθεί και έχει προκαλέσει αναπνευστική καταστολή» δήλωσε ο ιατροδικαστής, Σωκράτης Τσαντίρης.

Η κρίσιμη κατάθεση

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να καταθέσει η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα που είχε αναλάβει να την υπόθεση θανάτου της Ίριδας τον Μάρτιο του 2021 στο σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα. Τότε στην έκθεση της παθολογοανατόμου που μιλούσε για κάτι παθολογικό συμπλήρωσε στην αιτία θανάτου, δηλαδή διπλή αιτία θανάτου, κάτι που δεν συνηθίζεται στις ιατροδικαστικές εκθέσεις.

«Είμαι έτοιμη να καταθέσω στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης και να διευκρινίσω οτιδήποτε μου ζητηθεί» δήλωσε η κ. Τσιόλα.

Μάλιστα μετά τον χαμό της 9χρονης Τζωρτζίνας, κατάλαβε ότι κάτι ύποπτο μπορεί να κρύβεται πίσω από τους τρεις θανάτους των παιδιών στην ίδια οικογένεια, και έσπευσε στην Εισαγγελεία Πρωτοδικών Πάτρας.

«Στις 2 Φεβρουαρίου του 2022, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας πήγα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πάτρας και ζήτησα να γίνει προκαταρκτική εξέταση με θέμα την συνδυαστική μελέτη για τα τρία κορίτσια της οικογένειας προκειμένου να διαλευκανθούν τα αίτια των τριών θανάτων. Προς τιμήν της η εισαγγελία το έπραξε άμεσα» αναφέρει η κ. Τσιόλα.

Οι έρευνες για τους θανάτους των δύο κοριτσιών τρέχουν… όλοι οι φάκελοι ανοίγουν ξανά, με το μυστήριο της οικογενειακής φρίκης στην Πάτρα να είναι όλο και πιο κοντά στην επίλυση του.

Ίδια βλάβη στο ήπαρ είχαν Τζωρτζίνα & Μαλένα

Σύμφωνα με τον αστυνομικό συντάκτη των εφημερίδων «Το ΒΗΜΑ» και «Τα ΝΕΑ», Βασίλη Λαμπρόπουλο, υπάρχει ένα εύρημα στον θάνατο της Μαλένας που, σύμφωνα με τους ιατροδικαστές θα πρέπει να διερευνηθεί αν ο θάνατος του κοριτσιού προήλθε από τη χορήγηση κάποιας τοξικής αναισθητικής ουσίας.

Η ουσία αυτή, πρέπει να έδρασε για τουλάχιστον μία ώρα και σε αυτήν οφείλεται η βλάβη που παρουσιάστηκε στο συκώτι.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στην ιστοπαθολογική εξέταση της Τζωρτζίνας, που διαπιστώθηκε ότι χορηγήθηκε κεταμίνη, βρέθηκε και εκεί η βλάβη στο ήπαρ, ενώ αντιθέτως στην Ίριδα που, σύμφωνα με τα στοιχεία πνίγηκε δια ασφυξίας, δεν έχει βρεθεί αυτή η βλάβη.

Δηλαδή θα ερευνηθεί πλέον αν στη Μαλένα είχε χορηγηθεί αναισθητική ουσία που την οδήγησε στο θάνατο όπως ακριβώς έγινε και με την Τζωρτζίνα.

Ταυτόχρονα, θα ερευνηθεί και η αγενεσία φλεβόκομβου, πάθηση που φαίνεται να είχε εντοπιστεί στην Ίριδα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 12/04/2022