Ελλάδα

Αντώνης Συκάρης: Νεκρός στα Ιμαλάια ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης

12.04.2022 | 20:26 Eνσωμάτωση

Την τελευταία του πνοή άφησε στα Ιμαλάια ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης Αντώνης Συκάρης και αφού, λίγες ώρες νωρίτερα, είχε κατακτήσει το Νταουλαγκίρι, μία κορυφή 8.167 μέτρων.

Κατάφερε να κατακτήσει το «Βουνό των Ελλήνων», το Νταουλαγκίρι των Ιμαλαίων, όμως ο κορυφαίος Έλληνας Αλπινιστής Αντώνης Συκάρης έμελλε εκεί να αφήσει την τελευταία του πνοή.

Στην αγκαλιά της κορυφής

Ο μεγάλος χάρτης που αποτύπωνε τον στόχο του, κοσμούσε το σαλόνι του. Εκεί, το 2019 στην κάμερα του One Channel μιλούσε με δέος για την πολυπόθητη 8η υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

«Θέλω πολύ να ανέβω στην κορυφή , θέλω πολύ να φτάσω, δεν έχω ξεχάσει τίποτα από όλα αυτά που έγιναν το 1998 και αισθάνομαι πολύ έτοιμος να φτάσω στην κορυφή και να αποδώσω φόρο τιμής εκ μέρος των οικογενειών που χάθηκαν εκεί αλλά και από εμένα τον ίδιο».

Χθες, κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή και να αφιερώσει το μεγάλο επίτευγμά του στους ορειβάτες, Νίκο Παπανδρέου και Μπάμπη Τσούπρα που έχασαν τη ζωή τους το 1998.

Ο Αντώνης Συκάρης δεν ξέχασε τον Ερμή, τον 21 ετών σκιέρ που χάθηκε πριν από τρεις μήνες.

«Θαρρείς και ήταν προφήτης»

Ανατριχίλα προκαλούν τα λόγια του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας, Νίκου Κόντου.

«Ήρθε και επέμενε να κάνουμε όλες τις διαδικασίες για να ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές για την κορυφή, πάντα το κάναμε άλλα αυτή τη φορά επέμενε πάρα πολύ, θαρρείς και ήτανε προφήτης».

Τα θερμά του συλλυπητήρια εξέφρασε ο πρωθυπουργός, αποχαιρετώντας με ανάρτησή του τον κορυφαίο αλπινιστή ορειβάτη.

«Γνώριζα τον Αντώνη προσωπικά. Είχαμε συζητήσει τι είναι αυτή η ακαταμάχητη έλξη που ωθεί τον άνθρωπο να ξεπερνά τις δυνατότητές του για να βρεθεί σε υψόμετρα στα οποία το σώμα φτάνει στα όριά του».

Ο Αντώνης Συκάρης είχε κατακτήσει 6 από τις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου. Στα εξήντα του χρόνια κατάφερε να γίνει ο τρίτος ορειβάτης που κατέκτησε το Νταουλαγκίρι των Ιμαλαίων σε αυτή την ηλικία.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 12/04/2022