Κόσμος

Ουκρανία: Τραγωδία δίχως τέλος για αμάχους

12.04.2022 | 20:35 Eνσωμάτωση

Χωρίς τέλος είναι οι θηριωδίες στην Ουκρανία. Mια γυναίκα λίγο έξω από το Κίεβο περιγράφει πώς έπεσε θύμα βιασμού από Ρώσο στρατιώτη την ώρα που εκτελούσαν εν ψυχρώ τον άνδρα της, ενώ μια άλλη καταρρέει όταν βρίσκει τον γιο της σε μαζικό τάφο.

Μέσα σε ένα τσιμεντένιο λάκκο κάτω από το έδαφος βλέπει τα πόδια του γιου της. Είναι νεκρός. Τον αναγνωρίζει από τα παπούτσια του.

Η σπαρακτική κραυγή της, σκίζει τον αέρα και την καρδιά των ανθρώπων που είναι δίπλα της.

Η γυναίκα γονατισμένη θρηνεί τον χαμό του γιου της ενώ οι λυγμοί την τραντάζουν ολόκληρη.

Λίγο αργότερα παρακολουθεί συντετριμμένη την ανάσυρση της σορού. Όταν τραβάνε το πτώμα, ορμάει για να τον αγκαλιάσει. Προσπαθούν να την εμποδίσουν.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν κάνει λόγο για τουλάχιστον 30 πτώματα στο χωριό Μπουζόβα κοντά στο Κίεβο.

«Κατά τον έλεγχο της περιοχής βρήκαμε τις σορούς δυο ατόμων μέσα σε μια τρύπα. Αναγνωρίσαμε τον έναν. Πρόκειται για κατοίκους του χωριού Μπουζόβα. Οι δυο νεαροί ήταν μέλη της τοπικής πολιτοφυλακής».

Σε άλλο χωριό του Κιέβου, σε μία άλλοτε ήσυχη γειτονιά, μια γυναίκα περιγράφει στις δημοσιογράφους του BBC την φρίκη που έζησε όταν ήταν στο σπίτι με τον άνδρα της.

«Ένας στρατιώτης μπήκε στο σπίτι όπου βρισκόμουν εγώ και ο άνδρας μου. Στο σημείο ελέγχου με πήγε σε ένα γειτονικό σπίτι και με διέταξε να βγάλω τα ρούχα μου αλλιώς θα με σκότωνε. Τότε άρχισε να με βιάζει».

Η γυναίκα που δεν ήθελε να αποκαλύψει το όνομά της, είπε ότι αφού τη βίασε, τέσσερις άλλοι στρατιώτες μπήκαν στο δωμάτιο. Νόμιζε πως θα την σκότωναν. Όταν επέστρεψε στο σπίτι, ο άνδρας της είχε πυροβοληθεί.

Πέθανε λίγες μέρες αργότερα. Τον έθαψε στην αυλή.

Κάθε σπίτι στη γειτονιά έχει να διηγηθεί και μία ανατριχιαστική ιστορία βιασμού από Ρώσους στρατιώτες.

Ο πόλεμος συνεχίζει να αφήνει πίσω του νεκρούς, χαλάσματα και συντρίμμια αλλά περισσότερα από όλα βαθιές πληγές σε αυτούς που αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 12/04/2022