Ελλάδα

Αντώνης Συκάρης: Νεκρός σε ορειβατική αποστολή στο Νεπάλ

12.04.2022 | 17:58 Eνσωμάτωση

«Σήμερα, 11 Απριλίου 2022, η ώρα 12:50, ώρα Νεπάλ, βρίσκομαι στην κορυφή του Dhaulagiri 8.167 μέτρα».

Είναι τα τελευταία λόγια του Αντώνη Συκάρη, του Έλληνα ορειβάτη που άγγιξε την 7η ψηλότερη κορυφή του κόσμου, με το όνομα Νταουλαγκίρι, στα Ιμαλάια και μετά πέταξε στους ουρανούς.

Λίγους μήνες πριν μιλούσε για το μεγάλο του απωθημένο, την κορυφή των Ελλήνων, όπως την έλεγαν οι ντόπιοι.

Άλλες 4 φορές είχε προσπαθήσει ο 60χρονος ορειβάτης να εκπληρώσει το απωθημένο του, να κατακτήσει την κορυφή Νταουλαγκίρι, που στα ελληνικά σημαίνει «Λευκό Βουνό», χωρίς να τα καταφέρει.

Άλλοι δύο ορειβάτες, ο Νίκος Παπανδρέου και ο Μπάμπης Τσούπρας είχαν χάσει τη ζωή τους, το 1998. Σε αυτούς τους δύο και στον Ερμή Θεοχαρόπουλου αφιέρωσε το μεγάλο του κατόρθωμα λίγες ώρες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.

Ο γιος του Γιάννης, μιλώντας αποκλειστικά στο LIVE NEWS, εξηγεί πώς γράφτηκε ο επίλογος στη ζωή του πατέρα του, αφού κατέκτησε το μεγάλο του όνειρο.

«Έφτασε στην κορυφή, στον γυρισμό λόγω εξάντλησης και μη καλού εγκλιματισμού, επειδή δεν του έδωσε μεγάλο περιθώριο ο καιρός, έτσι ξεκίνησαν όλα, είχε μικρό διάστημα ο καιρός και έπρεπε να πάει γρήγορα για την κορυφή».

Προσπαθώντας να προλάβει το άνοιγμα του καιρού, υπερέβαλλε εαυτόν για να κατακτήσει την απάτητη κορυφή Νταουλαγκίρι και στον γυρισμό εξαντλημένος, στα 7.400 μέτρα του τέλειωσε το οξυγόνο κατά την κατάβαση.

«Δεν έγινε σωστή προετοιμασία και στον γυρισμό τελείωσε το οξυγόνο νωρίτερα επειδή πήγαιναν αργότερα, εννοώ αργότερα σε ρυθμό και έτσι τελείωσε το οξυγόνο με αποτέλεσμα να εξαντληθούν ακόμα γρηγορότερα, και το ένα έφερε το άλλο».

Ο Αντώνης Συκάρης που αποφάσισε να ανέβει μόνος του την κορυφή μαζί με έναν ντόπιο Νεπαλέζο βαστάζο υψομέτρου, και όχι ως μέλος ομάδας όπως συνήθιζε, κατάρρευσε λίγο πριν το καμπ 3.

«Στο βουνό υπάρχει η απειλή του collapse (κατάρρευση) με αποτέλεσμα ειδικά όταν δεν έχεις οξυγόνο να εξαντλήσε και να μένεις εκεί, να πεθαίνεις από εξάντληση».

Η οικογένειά του ήταν το στήριγμα, πάντα τον αποχαιρετούσαν στο αεροδρόμιο σε κάθε αποστολή που πήγαινε. Το εγγονάκι του Ιρίδα ήταν η μεγάλη του αδυναμία και ένα από τα άτομα που αφιέρωσε την κατάκτηση της κορυφής.

Όνειρό του το «στέμμα των Ιμαλαίων»

Ο Αντώνης Συκάρης, ήταν πηγή έμπνευσης για όλους τους Έλληνες ορειβάτες. Το όνειρό του ήταν να κατακτήσει το «στέμμα των Ιμαλαίων», δηλαδή τις 14 ψηλότερες κορυφές στου κόσμου πάνω από τα 8.000, που βρίσκονται στο Νεπάλ, στο Πακιστάν και στην Κίνα.

Παρά τις δυσκολίες και πάρα την ηλικία του κατάφερε να ανέβει στις 5 από τις 14 κορυφές και έχασε τη ζωή του αφού είχε καταφέρει να κατακτήσει την 6 κορυφή.

Σε μια από τις αποτυχημένες προσπάθειές του να κατακτήσει την κορυφή Νταουλαγκίρι, έκλαιγε που δεν τα είχε καταφέρει αναφερόμενος στις δυσκολίες που συνάντησε.

Μαζί με τον Φώτη Θεοχάρη, το 2018 είχαν ανέβει στην 3 ψηλότερη κορυφή του κόσμου, σε ένα ταξίδι ζωής που είχαν κινηματογραφήσει

Μιλώντας στο Live News o Φώτης Θεοχαρόπουλος συγκλονισμένος ανέφερε:

«Εμείς είχαμε πάει στο 3ο ψηλότερο βουνό του κόσμου που είναι 8.586 μέτρα. Η ανάβαση έγινε το 2018, είχαμε γνωριστεί παλιότερα κάναμε κάποιες αναρριχήσεις μου πρότεινε τότε να πάμε να ανέβουμε αυτό το βουνό, ήμασταν μαζί νεοσύλλεκτοι στην ίδια ομάδα στο Νεπάλ. Τα καταφέραμε το ανεβήκαμε ήταν η πρώτη Ελληνική ανάβαση από τους δυο μας. Μου έμαθε πάρα πολλά πράγματα, για την ορειβασία, ήταν ένας ιδιαίτερα χαρισματικός μπορώ να πω άνθρωπος ο Αντώνης, εντάξει τώρα είναι μεγάλη απώλεια στον ορειβατικό κόσμο».

Ο Αντώνης Συκάρης, για την υπερπροσθάεια που κάνουν οι ορειβάτες για να φτάσουν στην κορυφή και πως μπορούν να χάσουν το μέτρο, είχε μιλήσει πριν από έναν μήνα στο LIVE NEWS.

Ο Αντώνης Συκάρης ήταν γιος του Γιάννη Συκάρη, που είχε αλυσίδα καταστημάτων με ηλεκτρικά είδη. Μια από τις πιο γνωστές οικογενειακές εταιρείες που άφησαν ιστορία στην Ελλάδα και έκλεισαν στις αρχές του 2000 λόγω των διεθνών πολυκαταστημάτων.

Τα τελευταία χρόνια είχε αφιερώσει τη ζωή στο να κατακτήσει το στέμμα των Ιμαλαίων, καταφέρνοντας να ανέβει στις 6 από τις 14 ψηλότερες κορυφές, αφήνοντας τη τελευταία του πνοή εκπληρώνοντας τον στόχο τους.

«Υπάρχει το ρίσκο»

Ο πατέρας του Ερμή Θεοχαρόπουλου που έχασε τη ζωή του στα Τζουμέρκα σε ορειβατική αποστολή, Γιάννης Θεοχαρόπουλος, μίλησε στο LIVE NEWS για τον φίλο του Αντώνη Συκάρη.

«Μπορεί να συμβούν πάρα πολλά. Όποιος κάνει ψηλά βουνά το παίρνει αυτό το ρίσκο. Ο Αντώνης είχε πολύ μεγάλη εμπειρία αλλά κάποιοι αστάθμητοι παράγοντες έφεραν αυτό το αποτέλεσμα».

Όπως λέει ο κ. Θεοχαρόπουλος, «σε αυτά τα υψόμετρα δεν υπάρχει διάσωση. Και κάποια βοήθεια να θέλει δεν μπορεί να την έχει».

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 12/04/2022