Κόσμος

Γαλλία: Μακρόν και Λεπέν θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

11.04.2022 | 19:58 Eνσωμάτωση

Με ξέφρενους πανηγυρισμούς και μια βαθιά ανάσα υποδέχθηκαν στο επιτελείο του Εμανουέλ Μακρόν τη νίκη του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με διαφορά σχεδόν 5 μονάδες από την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η μάχη δεν έχει κριθεί και κάλεσε σε συσπείρωση απέναντι στην ακροδεξιά.

«Ας μην ξεγελιόμαστε. Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Η εκστρατεία των επόμενων δυο εβδομάδων θα αποτελέσει το κλειδί τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ευρώπη», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η Μαρίν Λεπέν είπε ότι ο Μακρόν δεν εκφράζει την πλειοψηφία του γαλλικού λαού και εμφανίσθηκε ως η υπέρμαχος του νόμου και της τάξης.

«Θα βάλω σε τάξη τη Γαλλία μέσα σε πέντε χρόνια για να αποκτήσουμε μια σημαντική θέση στον 21ο αιώνα γεμάτη υποσχέσεις και ευκαιρίες», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν.

Ενισχυμένος βγήκε από την κάλπη ο αριστερός υποψήφιος Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος απηύθηνε έκκληση για καταψήφιση της Λεπέν.

«Δεν πρέπει να δώσουμε ούτε μια ψήφο στην κυρία Λεπέν», είπε ο Ζαν Λικ Μελανσόν.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα ο Μακρόν έφτασε πολύ κοντά στο 28%, η Λεπέν ξεπέρασε το 23%, ο Μελανσόν άγγιξε το 22% και παρ΄ ολίγο να ξεπεράσει την ακροδεξιά υποψήφια. Ο επίσης ακροδεξιός Ζεμούρ πέρασε οριακά το 7%. H υποψήφια της παραδοσιακής Δεξιάς Πεκρές και ο Πράσινος Ζαντό έμειναν κάτω από το όριο του 5% για κρατική χρηματοδότηση.

Όλες οι δημοσκοπήσεις για το δεύτερο γύρο προβλέπουν νίκη του Μακρόν με διαφορά από 2 έως 10 μονάδες.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ ξεκαθάρισε ότι ο Μακρόν δεν σκοπεύει να κάνει παραχωρήσεις, ούτε να συγκυβερνήσει με πολιτικές δυνάμεις που θα τον στηρίξουν στο δεύτερο γύρο.

Καθοριστικό για το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται ότι θα είναι το ντιμπέιτ μεταξύ των δυο μονομάχων στις 20 Απριλίου, τέσσερις ημέρες πριν από τις κάλπες του δεύτερου γύρου.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 11/04/2022