Ελλάδα

Πάτρα: Εισαγγελική εντολή για έρευνα «από το μηδέν» για τους θανάτους Ίριδας και Μαλένας

11.04.2022 | 20:23 Eνσωμάτωση

Όσα ανέφερε στην κατάθεση του ο γιατρός της Τζωρτζίνας που «ξεκλείδωσε» την υπόθεση.

Ξανά από την αρχή θα εξεταστούν από τις εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αιτίες θανάτου των δύο μικρότερων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη, της 3,5 ετών Μαλένας, τον Ιούλιο του 2019 και της μόλις 6 μηνών Ίριδας, το Μάρτιο του 2020.

Την ώρα που η δικαστική έρευνα για την υπόθεση της δολοφονίας της 9χρονης Τζωρτζίνας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα, ενώ έχει προφυλακιστεί η Ρούλα Πισπιρίγκου, οι δύο εισαγγελείς που διενεργούν την προκαταρκτική για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών κ.κ. Αντώνης Ελευθεριάνος και Απόστολος Ανδρέου ζήτησαν τη νέα ιατροδικαστική έκθεση προκειμένου να εξακριβωθούν, μετά τα νέα δεδομένα, οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες έφυγαν απεβίωσαν τα δύο κοριτσάκια της οικογένειας.

Στο πλαίσιο της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, οι εισαγγελείς ζήτησαν να συνταχθεί από την αρχή, νέα ιατροδικαστική έκθεση για τα αίτια των δύο θανάτων, που σημειώθηκαν σε διάστημα 20 μηνών, εξετάζοντας όλα τα δεδομένα και βέβαια το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας

Παράλληλα, στους εισαγγελείς θα πρέπει να διαβιβαστούν οι πλήρεις ιατρικοί φάκελοι, οι διαγνώσεις των θεραπόντων γιατρών και τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες είχε υποβληθεί η άτυχη Μαλένα, ο θάνατος της οποίας η ιατροδικαστική εξέταση είχε αποδώσει σε ηπατική ανεπάρκεια.

Όσον αφορά την περίπτωση της μικρής ‘Ιριδας, η οποία πέθανε στο σπίτι του ζευγαριού, στην Πάτρα, θα αναζητηθούν οι κλήσεις στο ΕΚΑΒ για τη διακομιδή της όπως και τα σχετικά έγγραφα του νοσοκομείου στο οποίο μεταφέρθηκε.

Η κατάθεση του γιατρού της Τζωρτζίνας που «ξεκλείδωσε» την υπόθεση

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του Παίδων Πάτρας, Ανδρέας Ηλιάδης κατέθεσε στην ανακρίτρια πως αφού αντιμετώπισαν το επεισόδιο τον Απρίλιο του 2021 που άφησε παραπληγική την 9χρονη Τζωρτζίνα, ξεκίνησαν την ενημέρωση των γονέων και όπως επισήμανε ο κ. Ηλιάδης «ένιωσε από τη μητέρα ότι υπήρχε μία διαφοροποίηση στο συναίσθημά της. Σα να παρακολουθούσε το τι συνέβαινε στην κόρη της σαν τρίτο πρόσωπο, ως θεατής. Ακόμη και οι νοσηλεύτριες παρατήρησαν την συμπεριφορά αυτήν της μητέρας και μου το είπαν. Εγώ το συζήτησα μαζί της και μου έιπε πως έχει χάσει ήδη δύο παιδιά και ότι γνωρίζει ότι θα την έλεγαν “παγοκολώνα”».

Σημειώνεται πως ο κ. Ηλιάδης είναι ο πρώτος που υποψιάστηκε το Σύνδρομο Μινχάουζεν. Μάλιστα είπε πως πρέπει να εξεταστεί η μητέρα από ψυχιάτρους και απευθύνθηκε και στο Χαμόγελο του Παιδιού.

«Συνήθως ο πατέρας συζητούσε, ενώ εκείνη απλά άκουγε και μάλιστα σε μία από τις συναντήσεις μας στο γραφείο μου, μου έκανε εντύπωση ότι αντί η μητέρα να ρωτάει για το δικό της παιδί ρωτούσε για τα παιδιά που έχω πίσω από το γραφείο μου και αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα…» λέει ο κ. Ηλιάδης.

Αναφορικά με την ημέρα που η Τζωρτζίνα έπαθε την ανακοπή, ο γιατρός είπε πως η Ρούλα Πισπιρίγκου τον κάλεσε στο τηλέφωνο και ήταν σα να του έδινε μία απλή πληροφορία.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 11/04/2022