Ελλάδα

Η «μάχη» των πάγων στην Εθνική Οδό για να μείνει ανοιχτή

24.01.2022 | 20:36 Eνσωμάτωση

Μάχη δίνεται από το πρωι να κρατηθεί ανοιχτή η Εθνική Οδός με πολλά προβλήματα. Τα οχήματα κινούνταν σημειωτόν, η κίνηση επιτρέπεται μόνο για ΙΧ αυτοκίνητα και μόνο με αλυσίδες ενώ έχει απαγορευτεί από νωρίς το πρωί η κίνηση των φορτηγών. Κλειστή παραμένει η παλιά εθνική οδός Αθηνών Λαμίας στο ύψος της Θήβας με το χιόνι να ξεπερνά τα 20 εκατοστά στο οδόστρωμα. Στην μάχη έχουν ριχτεί 18 εκχιοντιστικα, ενώ 54 μηχανήματα βρίσκονται από το Μαρτίνο μέχρι το πέταλο του Μαλιακού.

Με το πυκνό χιόνι και την ομίχλη που έφερε η κακοκαιρία Ελπίδα, τυλίχτηκε και το Εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας.

Από νωρίς το πρωί η έντονη χιονόπτωση κάλυψε τα πάντα στο ύψος της Μαλακάσας.

Η μάχη για να παραμείνει ο άξονας που συνδέει την πρωτεύουσα με την Βόρεια Ελλάδα ανοιχτός, συνεχής.

«Είμαστε εδώ, έχουμε αναπτύξει τα οχήματά μας, τις δυνάμεις μας προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες όπου χρειάζεται και υπάρχει ανάγκη», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, Αρχιπύραρχος και Διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών Αττικής

18 εκχιονιστικά επιχειρούν από το ύψος των Αφιδνών και προς το κέντρο της Αθήνας σε 24ωρη βάση, ενώ με 54 μηχανήματα από το δύσκολο σημείο του Μαρτίνου μέχρι και το πέταλο του Μαλιακού, οι αρχές παλεύουν να κρατήσουν το οδόστρωμα καθαρό από χιόνι και πάγο.

«Ο μηχανισμός είναι όλο σε ετοιμότητα και επιφυλακή έχει ενεργοποιηθεί το σχέδιο χιονοπτώσεων της υπηρεσίας μα. Είναι δυνάμεις σε διασπορά, ερπυστριοφόρα οχήματα, οχήματα με λεπίδες δικά μας συνδράμουν όπου απαιτηθεί», δήλωσε ο Πύραρχος Ανδρέας Μωράτης.

Για την αποφυγή ατυχημάτων και αποκλεισμού οδηγών, οι αρχές έχουν απαγορεύσει την διέλευση φορτηγών από το ύψος της γέφυρας Καλιφτάκη και ενημερώνουν τους οδηγούς που χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν το εθνικό δίκτυο πως είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το μήκος του.

Τα πλάνα από drone στο Μαρτίνο είναι αποκαλυπτικά. Τα οχήματα ακολουθούν το γκρέιντερ προκειμένου να καταφέρουν με ασφάλεια να φτάσουν στον προορισμό τους. Η έντονη χιονοθύελλα σκεπάζει το οδόστρωμα μέσα σε δευτερόλεπτα.

Οι αστυνομικές αρχές στα διόδια της Τραγάνας ελέγχουν όλα τα οχήματα και ζητούν από τους οδηγούς να βάλουν αλυσίδες για να συνεχίσουν την πορεία τους προς την Αθήνα.

Με τα φαινόμενα να εντείνονται τις επόμενες ώρες, η μάχη για να κρατηθεί το εθνικό οδικό δίκτυο ανοιχτό αναμένεται να διαρκέσει ολόκληρη τη νύχτα.

Ο στρατός μοιράζει νερό & τρόφιμα στους εγκλωβισμένους οδηγούς στην Αττική Οδό

Η εταιρία που έχει την διαχείρηση της Αττικής Οδού εξέδωσε πριν από λίγο ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει ότι εκείνο που προέχει είναι να απεγκλωβιστεί ο κόσμος με ασφάλεια και να οδηγηθούν στα σπίτια και τον προορισμό τους, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες πρόκειται να προχωρήσει σε αναλυτικές λεπτομέρεις.

Από στιγμή σε στιγμή θα φτάσουν στο σημείο δυνάμεις του στρατού με καμιόνια που θα έχουν τρόφιμα, κουβέρτες και νερό για όσους έχουν εγκλωβιστεί.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 24/01/2022