Ελλάδα

Πρεμιέρα για τα πρόστιμα σε ανεμβολίαστους 60αρηδες

17.01.2022 | 16:39 Eνσωμάτωση

Πρόστιμα από σήμερα, 50 ευρώ για τον Ιανουάριο, και 100€ για κάθε επόμενο μήνα, θα πληρώνουν οι ανεμβολίαστοι πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών.

Το πρόστιμο θα βεβαιώνεται από την ΑΑΔΕ, για τον Ιανουάριο ως το τέλος του μήνα μετά την διασταύρωση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ μεταξύ Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ΗΔΙΚΑ και ΑΑΔΕ και ο ανεμβολίαστος θα πρέπει να το πληρώσει άμεσα αλλιώς θα ακολουθείται η διαδικασία του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων όπου προβλέπει ακόμα και κατασχέσεις.

«Το πρόστιμο των 100 € είναι άνισο μέτρο» υπογράμμισε ο Γιώργος Χρούσος, μέλος της επιτροπής Εμβολιασμών.

Εξαιρούνται μόνο οι κάτοικοι εξωτερικού όσοι έχουν απόφαση απαλλαγής από τις τριμελείς Υγειονομικές Επιτροπές όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό και όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη εμβολιασμός.

Εξαιρούνται οι κάτοικοι εξωτερικού, όσους έχουν απόφαση απαλλαγής και όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το 90% των άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει το ραντεβού του. Συνολικά 2.731.838 πολίτες 60 ετών και πάνω έχουν εμβολιαστεί και από τους 550.000 ανεμβολίαστους που υπήρχαν στις 30 Νοεμβρίου μετά την ανακοίνωση του προστίμου έκαναν το εμβόλιο ή έχουν κλείσει ραντεβού περίπου 217.000. Κάτι που αφήνει περίλυπου 333.000 ανεμβολιαστους.

Συνολικά έχει εμβολιαστεί το 90% (2.731.838) των πολιτών άνω των 60 ετών. Στις 30 Νοεμβρίου οι ανεμβολίαστοι ήταν 550.000, ενώ σήμερα υπολογίζονται στις 333.000.

«Ήταν μία ηλικιακή ομάδα που ήδη ήταν ψηλά στον εμβολιασμό, δηλαδή ήταν γύρω στο 82%του εμβολιασμού όταν μπήκε το μέτρο της υποχρεωτικότητας, ξεπεράσαν το 90% άρα αυτή την στιγμή σε αυτή την ηλικιακή ομάδα πραγματικά είμαστε στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Και οι εμβολιασμοί μας βάζουν σε μία άλλη κάλυψη και οι θεραπείες που έρχονται καθώς για να είμαστε ειλικρινείς και η πορεία της πανδημίας η οποία πορεία της πανδημίας δείχνει ότι μετά από ένα χρονικό διάστημα θα έχουμε και μια εξασθένησή της αυτή είναι η πορεία των πανδημιών» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Το πρόστιμο θα σταματήσει να βεβαιώνεται την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης, ενώ δεν θα παρακρατείται από την σύνταξη και θα μπορεί να γίνει ένσταση.

Αν όμως τελικά ο 60αρης δεν κάνει και την δεύτερη δόση τότε θα επιβάλλονται αναδρομικά πρόστιμα.

Εξετάζονται τα μέτρα

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι την επαναξιολόγηση των μέτρων εν αναμονή της επόμενης εισήγησής της επιτροπής των ειδικών και δεν αποκλείεται την ερχόμενη Δευτέρα να ξαναμπεί η μουσική στην εστίαση και να αυξηθεί ο αριθμός των θεατών στα γήπεδα.

Από την άλλη, προβληματισμό -παρά την μείωση των κρουσμάτων- δημιουργεί η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και οι σκληροί δείκτες με τους νεκρούς να είναι 95 και τις διασωληνώσεις να είναι σταθερά ψηλά στους 680.

Κάποιοι ειδικοί θεωρούν όμως πως είμαστε στην κορυφή και σύντομα και εδώ θα δούμε αποκλιμάκωση.

«Θα πάρουμε σύντομα τη ζωή μας πίσω. Είμαστε σε καλή θέση να το πετύχουμε αυτό την άνοιξη, χάρη σε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπέρτ Μπουρλά στη «Le Figaro.

Τα μέτρα στα σχολεία προς το παρών παραμένουν ως έχουν με την κυβέρνηση να λέει πως το 50% + 1 δεν θα αλλάξει εκτός αν υπάρξει σχετική εισήγηση, ενώ πλέον τα self tests θα είναι δύο από τρία, η νοσηρότητα στα παιδιά, ωστόσο, προβληματίζει τους ειδικούς.

Η νοσηρότητα των παιδιών προβληματίζει και τους Αμερικανούς με τα παιδιατρικά νοσοκομεία να γεμίζουν. Τα MME στην Αμερική αναφέρουν πως τα παιδιά νοσηλεύονται με Covid σε αριθμούς ρεκόρ και πως ορισμένοι νεότεροι ασθενείς έχει διαπιστωθεί ότι είναι θετικοί στον Covid μέσω προληπτικού ελέγχου ρουτίνας.

Ένας ανησυχητικός αριθμός αντιμετωπίζει σοβαρές επιπλοκές του κορωνοϊού, σύμφωνα με τους γιατρούς, καθώς έρευνα που ανάλυσε 915 περιπτώσεις έδειξε πως το 78% νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία και το 33% μπήκε σε ΜΕΘ.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 17/01/2022