Ελλάδα

Αντιμέτωποι με πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως οι ανεμβολίαστοι ηλικίας 60+

17.01.2022 | 19:58 Eνσωμάτωση

Το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους από 60 ετών και πάνω επιβεβαιώνεται από σήμερα όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος.

Διεθνή μέσα όπως το Bloomberg, το βρετανικό ITV, η γερμανική Bild και η ιστοσελίδα Euractiv επικροτούν την Ελλάδα για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες, μέτρο που αναμένεται να εφαρμόσουν σύντομα και άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Αυστρία.

Ενώ ήδη το 90% αυτών των ανθρώπων έχει εμβολιαστεί στη χώρα μας, περίπου 320.000 παραμένουν ακόμη ανεμβολίαστοι.

«Σε κάθε περίπτωση, καθώς έληξε η προθεσμία για τον εμβολιασμό τους, ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Διότι υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπειες για όσους την αγνοούν θα σήμαινε εμπαιγμό για όσους ανταποκρίθηκαν» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ποιοι δεν θα πληρώσουν πρόστιμο

Όσοι κλείσουν τώρα ραντεβού, θα πληρώσουν τον Ιανουάριο το μισό πρόστιμο, ενώ εξαιρούνται του μέτρου όσοι αποδεδειγμένα για λόγους υγείας δεν πρέπει να εμβολιαστούν, όσοι έχουν ζητήσει να εμβολιαστούν κατ’οίκον και ακόμα αυτό δεν έχει γίνει και όσοι ανήκουν σε ΔΟΥ Εξωτερικού ή έχουν εμβολιαστεί εκτός συνόρων κάνοντας τη σχετική καταχώρηση αν διαμένουν σε κάποια από τις 33 χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό.

Πιθανή η σταδιακή χαλάρωση

Η πτώση των κρουσμάτων προκαλεί αισιοδοξία για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Στην κυβέρνηση θα περιμένουν την Τετάρτη την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών για να πάρουν την όποια απόφαση για χαλάρωση ακόμα και από τη ερχόμενη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου.

Η επιστροφή της μουσικής στην εστίαση και τη διασκέδαση και η αύξηση της πληρότητας των γηπέδων φαίνεται πως θα είναι τα πρώτα που θα αλλάξουν και θα ακολουθήσει ίσως το Φεβρουάριο η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας

«Η βούληση γενικώς είναι της κυβέρνησης όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, πάντοτε βέβαια με γνώμονα τη δημόσια υγεία, να επανέλθουμε στην κανονικότητα» τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Παράλληλα η κυβέρνηση τονίζει οι ενήλικες στους 7 μήνες από τη δεύτερη δόση ή στους 3 μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο θα πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση καθώς διαφορετικά θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και θα χάνουν τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 17/01/2022