Κόσμος

Ουκρανία – Νέα κρίση στις σχέσεις της με τη Ρωσία

16.01.2022 | 13:18 Eνσωμάτωση

Νέες κατηγορίες κατά της Ρωσίας εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες που κατηγορούν τη Μόσχα πως σχεδιάζει ψεύτικη επίθεση στην ανατολική Ουκρανία με στόχο να δικαιολογήσει μια εισβολή στη χώρα.

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά και τη συμμετοχή 3.000 στρατιωτών στο Ροστόφ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία ξεκίνησε η Ρωσία, την ώρα που πιέζει διπλωματικά τη Δύση να δεχθεί τις δικές της προτάσεις για την ασφάλεια στην περιοχή.

Δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, η Μόσχα επέμεινε για γραπτές δεσμεύσεις περί μη εξάπλωσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και τόνισε πως η υπομονή της εξαντλείται.

«Έχουμε τους λόγους μας να πιστεύουμε πως οι εταίροι μας έχουν κατανοήσει την ανάγκη να αντιδράσουν γρήγορα, με ακρίβεια και γραπτώς. Επίσης έχουν κατανοήσει πως δεν θα περιμένουμε για πάντα».

Ηνωμένες Πολιτείες και ΝΑΤΟ κατηγορούν τη Ρωσία πως τους τελευταίους μήνες έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες και εξοπλισμό στα σύνορα με την Ουκρανία.

Χθες η Ουάσιγκτον προχώρησε κι άλλο κατηγορώντας τη Μόσχα ότι ετοιμάζεται να στήσει προβοκάτσια στις περιοχές που διοικούν φιλορώσοι αποσχιστές προκειμένου να εισβάλει στη χώρα.

Η Ρωσία απέρριψε τους ισχυρισμούς ως αβάσιμους ενώ αναλυτές εκτιμούν πως τα αποτελέσματα της έντονης σε διπλωματικές διεργασίες εβδομάδας δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 16/01/2022