Κόσμος

Σοβαρές ελλείψεις κλινών στα νοσοκομεία όλου του κόσμου – Νοσηλεύονται ασθενείς σε ασθενοφόρα

08.01.2022 | 20:31 Eνσωμάτωση

Περισσότερα από 2.000.000 κρούσματα καταγράφονταν καθημερινά κατά μέσο όρο στον κόσμο από την 1η ως τις 7 Ιανουαρίου, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το διάστημα προ δέκα ημερών.

Βρετανία

Αφόρητη είναι η πίεση στα νοσοκομεία της Βρετανίας εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον, με τα κρούσματα να παραμένουν πάνω από 178.000 για δεύτερη εβδομάδα.

Στο νοσοκομείο Μπαρνέτ, λίγο έξω από το Λονδίνο οι ασθενείς νοσηλεύονται μέσα σε ασθενοφόρα μέχρι να αδειάσει κρεβάτι.

Η κατάσταση επιδεινώνεται και από την απουσία νοσηλευτών που τις πρώτες μέρες του έτους ξεπέρασαν τις 82 χιλιάδες.

Οι απουσίες τις πρώτες ημέρες του νέου έτους συνέχισαν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή περίπου 82.000. Οι 40.000 από αυτούς απουσιάζαν είτε επειδή μολύνθηκαν από την Όμικρον ή λόγω υποχρέωσης απομόνωσης από την επαφή τους με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Γαλλία

Σε εφιαλτικά επίπεδα παραμένει το ποσοστό των κρουσμάτων στη Γαλλία. Το τελευταίο 24ωρο ξεπέρασαν τα 328.000 με αποτέλεσμα να πιέζονται οι μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Δεν σας κρύβω ότι είμαι θλιμμένος γιατί τα νοσοκομεία και οι εντατικές είναι γεμάτες από ασθενείς με κορωνοϊο και όχι μόνο και έχουν κορεστεί και τα κρεβάτια ανάνηψης» ανέφερε ένας γιατρός.

Γερμανία

Καθόλου καλύτερη δεν είναι η εικόνα και στη Γερμανία με 268 ασθενείς να καταλήγουν μέσα σε ένα 24ωρο. Τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά έχοντας εκτοξευθεί πάνω από τις 59.000.

«Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο.Ότι η Όμικρον θα μας απασχολήσει για πολύ ακόμα» τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

ΗΠΑ

Στο βαθύ κόκκινο και ΗΠΑ και Καναδάς με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει το φράγμα των 4.000.000, ενώ ειδικά στη Νέα Υόρκη το νέο ρεκόρ νοσηλειών απειλεί να παραλύσει στα νοσοκομεία.

Η παρατεταμένη διάρκεια της αύξησης των μολύνσεων οδηγεί τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τα μέτρα προστασία και να αφίξουν τον κλοιό γύρω από τους ανεμβολίαστους.

Νέα ανησυχία στην Κύπρο με την Deltacron

Νέα παραλλαγή του κοροναϊού ταυτοποίησε σε δείγματα θετικών περιστατικών από την κυπριακή κοινότητα, η ομάδα του καθηγητή του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, δρ. Λεοντίου Κωστρίκη.

Ο ίδιος εξήγησε πως «οι 25 ασθενείς στους οποίους εντοπίστηκε η νέα μετάλλαξη, οι 11 ήταν νοσηλευόμενοι και 14 άτομα αφορούν τον γενικό πληθυσμό. Η συχνότητα εύρεσης της νέα μετάλλαξης σε νοσηλευόμενους ήταν υψηλότερη παρά σε άτομα που δεν ήταν νοσηλευόμενοι. Μπορούμε να πούμε πως η συσχέτιση της Deltacron με την νόσο που απαιτούν νοσηλεία δεν είναι τυχαία».

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 08/01/2022