Ελλάδα

Στη σκιά της Όμικρον οι εορτασμοί των Θεοφανίων

06.01.2022 | 12:53 Eνσωμάτωση

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα αλλά με αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο γιορτάστηκαν σήμερα σε όλη τη χώρα, τα Θεοφάνια. Οι καταδύτες, βοηθούμενοι από τον καλό καιρό, βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον σταυρό. Ο εορτασμός ήταν διαφορετικός, με τον κόσμο που παρευρέθηκε να μην θυμίζει άλλες χρονιές. Σε κάποιες περιοχές οι πιστοί για να βουτήξουν έπρεπε να έχουν μοριακό ή ράπιντ τεστ. Με αποφάσεις Μητροπόλεων υπάρχουν και περιοχές όπου δεν έγινει ρίψη του Τιμίου Σταυρού εκτός των ναών, λόγω της πανδημίας. Τα Θεοφάνια γιορτάστηκαν σε όλες τις περιοχές που έχει θάλασσα λίμνη ή ποτάμι, με τους ιερείς να καθαγιάζουν τα νερά.

Διαφορετικός ήταν ο φετινός εορτασμός των Θεοφανίων, ο δεύτερος κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στη σκιά της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον, ο αγιασμός έγινε με αυστηρά μέτρα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, αποστάσεις, πιστοποιητικά εμβολιασμού, rapid test, αλλά και οδηγίες προς τους πιστούς από τους ιερείς.

Φέτος τα Θεοφάνια γιορτάστηκαν με διαφορετικό τρόπο. Ο αγιασμός των υδάτων έγινε μέσα στις εκκλησίες και οι πιστοί πήραν τον αγιασμό σε ατομικά φιαλίδια.

Σε πολλές περιοχές έχουν ακυρωθεί οι εκδηλώσεις καθαγιασμού των υδάτων, ενώ σε κάποιες, όπως στη Σύρο, οι κολυμβητές που θα πέσουν για τον σταυρό πρέπει να έχουν κάνει πρώτα μοριακό ή rapid τεστ.

Με κατάνυξη, αλλά και με μέτρα κατά του κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά η εορτή των Θεοφανίων.

Ο αγιασμός των υδάτων έγινε με λίγα άτομα στην ειδική εξέδρα μεταξύ των οποίων και ο Μητροπολίτης Σεραφείμ ενώ οι πιστοί βρίσκονταν περιμετρικά με αποστάσεις.

Μια άκρως συγκινητική στιγμή επεφύλασσε η φετινή ρίψη του Σταυρού στη Πάτρα. Μαζί με τους νεαρούς που έπεσαν στην θάλασσα ήταν και ένα κοριτσάκι μόλις 9 ετών.

Ο 24χρονος που έπιασε πρώτος τον σταυρό αρνήθηκε να παραλάβει τον χρυσό σταυρό που δίνεται κάθε χρόνο ως δώρο ζητώντας ο σταυρός να δοθεί στην 9χρονη για να την επιβραβεύσει για το θάρρος της.

Η πράξη του 24χρονου συγκίνησε τόσο τον Μητροπολίτη όσο και τους παρευρισκόμενους χειροκροτώντας τον για την πράξη του.

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στις όχθες του Πηνειού ποταμού στη Λάρισα περιμένοντας τη ρίψη του σταυρού από την Γέφυρα Αλκαζάρ.

Αρκετοί τολμηροί Λαρισσαίοι βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν το σταυρό.

Πρόστιμο 1500 ευρώ θα επιβληθεί στον υπεύθυνο κάθε χώρου λατρείας, σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις των υγειονομικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 06/01/2022