Κόσμος

Καζακστάν – Δεκάδες νεκροί & τραυματίες στις βίαιες συγκρούσεις πολιτών – στρατού

06.01.2022 | 20:26 Eνσωμάτωση

Λουτρό «αίματος» στο Καζακστάν που βυθίζεται σε ένα απέραντο χάος.

Η χώρα έχει παραδοθεί στο έλεος της οργής και των άγριων επεισοδίων, στα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες διαδηλωτές και τουλάχιστον 18 αστυνομικοί, τρεις μάλιστα από αυτούς βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι.

Οι πυροβολισμοί δεν σταματούν στην πλατεία της Δημοκρατίας στο κέντρο του Αλμάτι.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Καζακστάν πυροβολούν εν ψυχρώ τους διαδηλωτές, στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης που διέταξε ο πρόεδρος Κασίμ – Τζομάρτ Τοκάγεφ.

Οι διαδηλωτές δεν υποχωρούν παρά τις προειδοποιήσεις που ακούγονται από τα μεγάφωνα και οι συγκρούσεις μαίνονται στους δρόμους.

Σύμφωνα με τις Αρχές αλλά και αυτόπτες μάρτυρες, οι νεκροί είναι δεκάδες.

Οι διαδηλωτές έσπασαν και έκαψαν περιπολικά και οχήματα του στρατού.

Επιτέθηκαν σε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, πήραν τον εξοπλισμό τους και τους ξυλοφόρτωσαν. Οι Αρχές του Αλμάτι μιλούν για σχεδόν 750 τραυματίες και 18 νεκρούς αστυνομικούς.

Υπάρχουν πληροφορίες πως τρία από τα θύματα βρέθηκαν αποκεφαλισμένα.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις ως τρομοκρατική απειλή από το εξωτερικό.

«Οι συγκεκριμένες τρομοκρατικές ομάδες στην πραγματικότητα είναι διεθνείς. Έχουν λάβει σοβαρή προετοιμασία και αυτές οι επιθέσεις εναντίον του Καζακστάν μπορεί και πρέπει να θεωρηθούν ως πράξη επιθετικότητας».

Εικόνες σφοδρών συγκρούσεων και χάους καταγράφηκαν και σε άλλες πόλεις.

Εν τω μεταξύ, στο Καζακστάν έφτασαν οι πρώτες ομάδες Ρώσων στρατιωτικών ως μέρος της στρατιωτικής βοήθειας που ζήτησε ο Καζάκος πρόεδρος μέσω του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, του οποίου ηγείται η Ρωσία.

Εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα μεταφέρονται στη χώρα με αεροσκάφη, στο πλαίσιο ειρηνευτικής αποστολής, όπως τη χαρακτήρισε η στρατιωτική συμμαχία.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 06/01/2022