Ελλάδα

Σχολεία – Γκρίνια & αντιδράσεις φέρνει η απόφαση για άνοιγμα στις 10 του μήνα

05.01.2022 | 16:42 Eνσωμάτωση

Αντιδρά η ΟΛΜΕ στις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, για το άνοιγμα των σχολείων, κατηγορώντας το υπουργείο για εμμονικές συμπεριφορές και έλλειψη διάθεσης συνεννόησης και συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θεόδωρος Τσούχλος, σήμερα υπάρχει συνάντηση μεταξύ ΟΛΜΕ και υπουργείου, κάτι που καταγγέλλει ότι «έπρεπε να γίνει εδώ και πολλές μέρες για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και να ακούσουμε το σκεπτικό της υπουργού», διερωτηθείς τι μπορεί να αλλάξει πλέον.

Ενστάσεις από ειδικούς

Ενστάσεις για το άνοιγμα των σχολείων έχουν εκφράσει και ειδικοί με κάποιους να θεωρούν λανθασμένη την απόφαση να μη δοθεί μία παράταση στις χριστουγεννιάτικες διακοπές και άλλους να ασκούν κριτική στο πρωτόκολλο λειτουργίας.

Η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, σημείωσε πως «σε πολλές χώρες κλείνουν τα σχολεία επειδή νοσούν οι εκπαιδευτικοί», κάτι που επεσήμαναν και οι εκπαιδευτικοί.

Χωρισμένοι στα δύο οι γονείς

Διχασμένοι όμως φαίνεται να είναι και οι γονείς των μαθητών αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Πώς θα γίνει η επιστροφή στα θρανία

Με νέο υγειονομικό πρωτόκολλο ανοίγουν τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου τα σχολεία, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησαν οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας στην χθεσινή ενημέρωση.

Τρεις βασικές αλλαγές:

– Η διενέργεια ενός επιπλέον δωρεάν self- test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων. Θα γίνουν δηλαδή τρία τεστ

– Τα δωρεάν δύο self-test θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και καθηγητές

– Σε περίπτωση κρούσματος, φεύγουμε από τη λογική του σταυρού, δηλαδή τα παιδιά που κάθονται κοντά στο θρανίο του μαθητή που βρέθηκε θετικός. Συγκεκριμένα, για όλους τους ανεμβολίαστους μαθητές του τμήματος θα διενεργείται ένα τεστ κάθε μέρα για πέντε ημέρες (δύο rapid και τρία self -test), ενώ για τους εμβολιασμένους ένα επιπλέον τεστ, εκτός των δύο self-test που ήδη πραγματοποιούν. Την ίδια ώρα, οι νοσήσαντες θα μπορούν να επιστρέψουν μετά από πενθήμερη καραντίνα και με αρνητικό rapid test.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν και αυτοί πέντε τεστ σε πέντε ημέρες: δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τρία δωρεάν self test την εβδομάδα.

Να σημειωθεί ότι παραμένει το 50%+1 για το κλείσιμο μια τάξης σε περίπτωση κρουσμάτων της Covid-19. Επίσης, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και η αναστολή διενέργειας εκδρομών εξακολουθούν να ισχύουν.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 05/01/2022