Υγεία

Κορωνοϊός – «Γονατίζουν» τα νοσοκομεία υπό το βάρος της «Όμικρον»

05.01.2022 | 17:55 Eνσωμάτωση

Τις 700 άγγιξαν οι εισαγωγές το τελευταίο 24ωρο στη χώρα με σχεδόν τις μισές να καταγράφονται στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Οι 8 στους 10 ασθενείς που κάνουν σήμερα εισαγωγή είναι με μετάλλαξη Όμικρον.

«Έχουν υπερδιπλασιαστεί οι εισαγωγές τις τελευταίες μέρες. Είναι λάθος να περνάμε στον κόσμο ότι η Όμικρον εμφανίζει ήπια νόσο», λέει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ.

Αλλά ακόμη κι αν συνέβαινε αυτό, με πάνω από 50.000 κρούσματα τη μέρα, τουλάχιστον τα 10.000 είναι Δέλτα, που ως γνωστό δίνει σοβαρά συμπτώματα και νοσηλείες.

«Χτες είχε εφημερία το ΑΧΕΠΑ. Προσήλθαν 200 ασθενείς στα ΤΕΠ με κορωνοϊό και όταν ολοκληρώθηκε η εφημερία είχαν 7 διασωληνωμένους σε κοινούς θαλάμους».

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στις 20 Δεκεμβρίου, είχαν εισαχθεί για νοσηλεία 258 ασθενείς από όλη την επικράτεια και χθες 4 Ιανουαρίου, έφτασαν τους 452.

Προς απόλυση ανεμβολίαστων γιατρών ΕΣΥ

Την ώρα που οι νοσηλευόμενοι έχουν ξεπεράσει τους 4.300, με τους 1.004 να παλεύουν στις εντατικές, ο υπουργός Υγείας διεμήνυσε πως αν χρειαστεί θα γίνει επίταξη ιδιωτών γιατρών και όχι η επιστροφή των ανεμβολίαστων.

«Δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις εργασίες τους οι ανεμβολίαστοι γιατροί αν δεν κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου. Το μέτρο (αναστολής εργασίας) παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι το μέτρο μόνιμο».

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουν τεθεί σε καραντίνα καθώς βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

89 υγειονομικοί νοσούν σήμερα στον Ευαγγελισμό, 66 στο ΚΑΤ, 64 στο Γεννηματάς, 55 στο Σωτηρία αλλά και 37 στο ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», με το υπουργείο πάντως να δηλώνει πως μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Χωρίς επισκεπτήρια ο Ευαγγελισμός

«Σε καραντίνα» λόγω κρουσμάτων τέθηκε από χτες το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, με τους συγγενείς ασθενών non covid να μην μπορούν να βρεθούν δίπλα στους μη αυτοεξυπηρετούμενους συγγενείς τους.

«Αν δεν πάει η κόρη της να τη βοηθήσει ποιος θα πάει να φροντίσει τη μαμά της 14 μέρες που θα έχει καραντίνα το νοσοκομείο;», λέει ο Ηλίας Βαλμάς, συγγενής non covid ασθενούς στον Ευαγγελισμό.

Δυστυχώς σήμερα τα ξημερώματα, η 70χρονη κατέληξε με την κόρη της να παίρνει ειδική άδεια για να μπορέσει να την αποχαιρετήσει.

«Νοσούν γιατροί, νοσηλευτές. Κάθε πτέρυγα από τρεις νοσηλευτές έχουν γίνει δύο. Και οι δύο νοσηλευτές είναι για 50 άτομα».

Η καραντίνα των νοσούντων υγειονομικών μειώθηκε στις 5 ημέρες σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 05/01/2022