Ελλάδα

Κορωνοϊός – Η «Όμικρον» κλείνει επιχειρήσεις – Νοσούν οι εργαζόμενοι

05.01.2022 | 17:35 Eνσωμάτωση

Το ένα μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων σπάει το άλλο και οι δουλειές στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα αποδεκατίζονται καθημερινά όλο και περισσότερο, με τους επιχειρηματίες αγωνιούν, τους υπαλλήλους που δεν έχουν νοσήσει να κάνουν υπερωρίες για να καλύψουν τα κενά και τα ταμεία τις τελευταίες μέρες να είναι μείον λόγω και της ανασφάλειας που είναι διάχυτη στην κοινωνία.

Με τη βοήθεια εργοδοτών και υπαλλήλων που μιλούν στην κάμερα του LIVE NEWS μεταφέρεται η ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις αρχές του 2022, με τα κενά στον ιδιωτικό τομέα να φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και στο 80% του συνολικού αριθμού υπαλλήλων.

Σε κεντρική καφετέρια της Θεσσαλονίκης έχουν νοσήσει οι δύο από τους 6 υπαλλήλους. Η δουλειά, όπως λέει ο ιδιοκτήτης, βγαίνει επειδή οι 4 που απέμειναν κάνουν υπερωρίες, όσο και επειδή η προσέλευση του κόσμου είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Από γειτονιά σε γειτονιά στη Θεσσαλονίκη επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί είναι μετρημένες στα δάχτυλα.

Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων, που δεν έχουν νοσήσει, σηκώνουν συνήθως το μεγαλύτερο βάρος, με τις περισσότερες ώρες της ημέρας να βρίσκονται στη δουλειά επειδή δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Τη δική του μάχη αντοχής δίνει σε συνολικό επίπεδο και ο δήμος Θεσσαλονίκης, με όλες τις υπηρεσίες να μετρούν απουσίες.

Η διασπορά υπήρξε ταχύτατη λίγο πριν και λίγο μετά τα Χριστούγεννα που πέρασαν.

Το απουσιολόγιο του ΟΑΣΘ περιλαμβάνει πλέον 45 ονόματα οδηγών και υπαλλήλων που νόσησαν από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Οι περισσότεροι από εκείνους που νόσησαν ανέφεραν στους εργοδότες τους ότι έκαναν το τεστ προληπτικά. Άλλοι που εμφάνισαν συμπτώματα άρχισαν από τη πρώτη στιγμή να τηλεφωνούν για να ενημερώσουν φίλους και συναδέλφους που είχαν έρθει σε επαφή.

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση είναι αδύνατον να γίνουν προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά. Οι αντικαταστάσεις είναι ανέφικτες και οι πιέσεις όλο και πιο ισχυρές.

Ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ ζητούν οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση καθώς όπως λένε υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούν σε λουκέτο, με επιχειρηματίες και υπαλλήλους να αγωνιούν για την υγεία και τις δουλειές τους, ο κορωνοϊός επελαύνει και δοκιμάζει όλο και περισσότερο την κάθε επιχείρηση ξεχωριστά και ολόκληρους κλάδους που βλέπουν τα αποθέματα να εξαντλούνται.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 05/01/2022