Κόσμος

Μετάλλαξη Όμικρον – Μίνι lockdown στην Ευρώπη για να σωθούν τα Χριστούγεννα – Δεν αποκλείουν το γενικό lockdown με τη νέα χρονιά οι Βρυξέλλες

23.12.2021 | 13:00 Eνσωμάτωση

Το Βέλγιο είναι η τελευταία χώρα που επέβαλε νέα περιοριστικά μέτρα ενόψει Χριστουγέννων, σε μια ύστατη προσπάθεια να συγκρατηθεί η έλευση της μετάλλαξης όμικρον. Ο χορός των μίνι lockdown ξεκίνησε, αλλά κανείς δεν αποκλείει γενικευμένο lockdown μετά τις γιορτές.

Μετά την Ολλανδία, την Αυστρία, την Πορτογαλία και άλλες χώρες, πλέον και οι Βρυξέλλες από 26 Δεκεμβρίου αυστηροποιούν τα μέτρα.

Κλείνουν σινεμά, θέατρα, μπαίνουν περιορισμοί στα εμπορικά μαγαζιά ενώ οι Χριστουγεννιάτικες αγορές θα μείνουν ανοιχτές μόνο για εξωτερικούς χώρους και με σημαντικούς περιορισμούς.

Όπως και στις άλλες χώρες, τα νέα μέτρα μπαίνουν μετά τα Χριστούγεννα, κάτι που στις Βρυξέλλες θεωρούν θεμιτό, δεδομένου ότι η πανδημία έχει πλήξει σημαντικά τις ευρωπαϊκές οικονομίες και συνεπώς τα κράτη κάνουν τα πάντα ώστε να μπορέσει να κινηθεί η αγορά.

Στο ερώτημα εάν η έλευση της Όμικρον και η πλήρης επικράτησή της τον Ιανουάριο θα φέρει και νέα γενικευμένα lockdown, κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση εναπόκειται ξεκάθαρα στα κράτη, ωστόσο δεν αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο λόγος είναι ότι δε γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσει ο ευρωπαϊκός πληθυσμός στη νέα μετάλλαξη, εάν λειτουργούν τα εμβόλια απέναντί της, αλλά και πόσο επικίνδυνη είναι.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 23/12/2021