Οικονομία

Γιορτινή ατμόσφαιρα και ψώνια στην Αθήνα – Ακριβότερο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

23.12.2021 | 20:31 Eνσωμάτωση

Στη σκιά της πανδημίας και με τον φόβο της Όμικρον να επιβαρύνει το κλίμα, κινείται η χριστουγεννιάτικη αγορά.

Παρά την εορταστική διάθεση, μουδιασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες λόγω της μετάλλαξης Όμικρον. Οι περισσότεροι συνδυάζουν μία βόλτα στην στολισμένη Αθήνα με λίγα δώρα της τελευταίας στιγμής.

Η μεγαλύτερη ανησυχία των εμπόρων είναι αν η μετάλλαξη φέρει πιο αυστηρά μέτρα στο λιανεμπόριο από τη νέα χρονιά.

«Η μετάλλαξη όμικρον και όλη αυτή η δύσκολη που έχει διαμορφωθεί στην αγορά εμποδίζει τον καταναλωτή να έρθει στις αγορές και να κάνει τα ψώνια του» τόνισε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Μάκης Σαββίδης.

«Όσο είμαστε αυστηροί στους κανόνες ελέγχων, αυτό θα είναι ασπίδα για να αντιμετωπίσουμε χειρότερα προβλήματα στις αμέσως επόμενες ημέρες» πρόσθεσε ο έμπορος Αναστάσιος Ραγκαβής.

«Τσιμπημένο» το γιορτινό τραπέζι

Ακριβότερο μέχρι και 18,5% είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι με έξι στους δέκα καταναλωτές να δηλώνουν ότι θα κάνουν λιγότερες αγορές σε σύγκριση με πέρυσι.

Δύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, η Βαρβάκειος αγορά ζεσταίνεται σιγά σιγά, με τους καταναλωτές να κάνουν τα τελευταία ψώνια για το εορταστικό τραπέζιο.

«Η κατάσταση που βιώνουν καταναλωτές και επιχειρηματίες είναι δραματική. Οι ανατιμήσεις είναι πρωτοφανείς, το κύμα της ακρίβειας είναι πρωτοφανές, το λαϊκό εισόδημα συρρικνώνεται» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εορταστικά» self tests

Μόλις ξεκίνησε η διάθεση των δύο δωρεάν self tests από τα φαρμακεία αρκετοί πολίτες έτρεξαν να τα προμηθευτούν για να μπορούν να κάνουν με ασφάλεια με τους δικούς τους ανθρώπους.

«Το ενδιαφέρον είναι υψηλό, η πίεση είναι μεγάλη στα φαρμακεία και μάλιστα κάποιες στιγμές μέσα στην ημέρα η πλατφόρμα έπεσε μιας και η ζήτηση είναι μεγάλη» τόνισε ο Θανάσης Παπαθανάσης, μέλος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Μέχρι τα τέλη του έτους όλοι οι πολίτες άνω των πέντε δικαιούνται δύο δωρεάν self tests και η σύσταση είναι να γίνουν ένα πριν και ένα μετά τις γιορτές.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 23/12/2021