Ελλάδα

Κορωνοϊός – Δεν αποκλείονται νέα μέτρα μετά τις γιορτές λόγω «Όμικρον»

22.12.2021 | 16:41 Eνσωμάτωση

Η «Όμικρον» επελαύνει σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα θύματα που καταγράφονται στη Μεγάλη Βρετανία προκαλούν παγκόσμια ανησυχία.

14 νεκροί είναι το βαρύ τίμημα και 129 είναι οι νοσηλευόμενοι με «Ο». Νεκρούς θρηνούν ήδη ΗΠΑ και Ισραήλ.

Καθώς ήδη 89 χώρες έχουν την παραλλαγή, στην Ελλάδα ο εφιάλτης είναι θέμα ημερών να φτάσει ανατρέποντας τα δεδομένα και δοκιμάζοντας τα νοσοκομεία

Ο φόβος αυτός ανοίγει τη συζήτηση για νέα μέτρα ακόμα και μετά τις γιορτές, καθώς παραμονεύει ο κίνδυνος για ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού. Οι επιστήμονες ζητούν να μπουν αυστηρότερα όρια όσον αφορά την πληρότητα των κλειστών χώρων.

Οι ειδικοί βλέπουν αύξηση στο ιικό φορτίο και περιμένουν τα κρούσματα να εκτιναχθούν την άλλη εβδομάδα.

Συναγερμό την ίδια ώρα προκαλεί ο εντοπισμός της μετάλλαξης Όμικρον στην Θεσσαλονίκη.

Τα κρούσματα είναι ήδη 26 στη χώρα σε:

– Αττική

– Σπάρτη

– Λασίθι

– Χανιά

– Ηράκλειο

– Λάρισα

Ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, η κυβέρνηση αμέσως μετά τις γιορτές δηλώνει έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή το νέο σχέδιο άμυνας της χώρας απέναντι στην πανδημία.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει διεύρυνση της τηλεργασίας και περιορισμό στο ωράριο των καταστημάτων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης, ενώ μέχρι ώρας αποκλείεται η παράταση των σχολικών διακοπών.

Από την άλλη, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος άφησε μικρή χαραμάδα για νέα μέτρα.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εκλογές, με τον Αλέξη Τσίπρα να στέλνει και μήνυμα για την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών
Αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία

Η πίεση στα νοσοκομεία παραμένει υψηλή. Στο νοσοκομείο Χανίων 5 είναι σε ΜΕΘ, στο νοσοκομείο Ρεθύμνου 2 σε ΜΕΘ, στο ΠΑΓΝΗ 14 σε ΜΕΘ, στο Βενιζέλειο νοσοκομείο 8 σε ΜΕΘ, στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου 2 σε ΜΕΘ.

Η Θεσσαλονίκη είναι σε συναγερμό με νοσηλείες και εκτός ΜΕΘ.

Με την πίεση να αυξάνει σε όλη τη χώρα, τα self-tests που η πλατφόρμα της δωρεάν διάθεσης άνοιξε σήμερα, αναμένεται να εντοπίσουν ασυμπτωματικούς ασθενείς και να δώσουν την εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης καθορίζοντας τα επόμενα βήματα.

Παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου η αναστολή των ανεμβολίαστων υγειονομικών

Παρατείνεται για ένα ακόμα τρίμηνο η αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών με το Θάνο Πλεύρη να διαμηνύει πως δεν θα επιστρέψουν στην εργασία τους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί.

Δε θα επιστρέψουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί

Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την παράταση του μέτρου της αναστολής των γιατρών, των νοσηλευτών και του διοικητικού προσωπικού των νοσοκομείων μέχρι 31 Μαρτίου.

Αναφερόμενος στο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο, ο κ. Πλεύρης τόνισε: «Η πανδημία μας δείχνει ότι το μέτρο αυτό πρέπει να συνεχιστεί εως 31 Μαρτίου του 2022» και επισήμανε: «Δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην εργασία τους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί».

Όποιος θέλει να παρέχει υπηρεσίες στο ΕΣΥ θα πρέπει να εμβολιαστεί

«Λέμε από τώρα» συνέχισε ο υπουργός Υγείας πως «η πανδημία δείχνει ότι το μέτρο αυτό μπορεί να καταστεί συνολικά υποχρεωτικό. Η πανδημία δείχνει ότι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος και εξετάζεται αν αυτοί που θα παρέχουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Άρα όσοι είναι σε αναστολή να γνωρίζουν ότι όσο διαρκεί η πανδημία θα είναι σε αναστολή αλλά επιπλέον εξετάζεται ότι μπορεί να υπάρξει και άλλη παράταση αλλά να πρέπει να εμβολιαστούν αλλιώς δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στο ΕΣΥ».

«Όποιος θέλει να παρέχει υπηρεσίες στο ΕΣΥ θα πρέπει να εμβολιαστεί. Το μέτρο αυτό θα παραμείνει και είναι υπο εξέταση να παραμείνει και μετά. Συνεπώς εντός του τριμήνου όλοι αυτοί θα πρέπει να εμβολιαστούν. Αν δεν το κάνουν θα θέσουν τους εαυτούς τους εκτός ΕΣΥ» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 22/12/2021