Ελλάδα

Κορωνοϊός – Οι φόβοι για τη διασπορά της «Ο» και τα νέα μέτρα

22.12.2021 | 18:55 Eνσωμάτωση

Ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, μίλησε ζωντανά στο LIVE NEWS για την μετάλλαξη «Ο» αλλά και για το ενδεχόμενο νέων μέτρων.

«Θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις για νέα μέτρα, θα υπάρξουν κάποιες εισηγήσεις για μέτρα, τα οποία δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα από το Υπουργείο Υγείας.  Επιπλέον θα υπάρξουν ανακοινώσεις για άμεσα μέτρα και σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε  τα επιδημιολογικά στοιχεία και είμαστε σε εγρήγορση σε καθημερινή βάση και αν χρειαστεί και επιδεινωθεί η κατάσταση θα ανακοινωθούν νέα μέτρα, σε σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε αρχικά ο κ. Παρασκευής.

Για την μετάλλαξη «Όμικρον» ο κ. Παρασκευής ανέφερε πως,«Δεν προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι ανιχνεύθηκε σε μικρά επίπεδα το στέλεχος «Ο» στη Θεσσαλονίκη, είναι σίγουρο ότι υπάρχει στην Ελλάδα, είναι σίγουρο ότι υπάρχει διασπορά στην κοινότητα και είναι θέμα ημερών να δούμε αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης,. όπως ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή και στην υπόλοιπη Ευρώπη».

«Το στέλεχος «Ο» είναι πιο μολυσματικό και μπορεί να κυριαρχήσει έναντι της «Δ», είναι θέμα χρόνου να το δούμε και στην Ελλάδα. Τα καταρχήν στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι ναι μεν προκαλούν μία πιο ήπια νόσο, αλλά αυτό θέλει προσοχή στην μετάφρασή του, καθώς στην Ευρώπη υπάρχει διαφορετική ηλικιακή κατανομή σε σχέση με περιοχές όπως στην Νότια Αφρική, έχουμε μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ηλικίας άνω των 65 ετών και δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμα ακριβώς τον αριθμό των ανθρώπων που θα χρειαστεί ενδεχομένως να νοσηλευτούν. Ειδικά στη χώρα μας, που έχουμε έναν αριθμό ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, και δεν έχουν εμβολιαστεί», κατέληξε.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 22/12/2021