Υγεία

Η «σκιά» της Όμικρον πάνω από τα Χριστούγεννα

19.12.2021 | 19:53 Eνσωμάτωση

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και οι μαζώξεις σε σπίτια φίλων και συγγενών κατά την εορταστική περίοδο προβληματίζουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον βρίσκεται προ των πυλών.

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και οι μαζώξεις σε σπίτια φίλων και συγγενών κατά την εορταστική περίοδο προβληματίζουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον βρίσκεται προ των πυλών.

Η αυξημένη κινητικότητα κατά την διάρκεια των εορτών σε συνδυασμό με την μετάλλαξη Όμικρον προκαλούν μεγάλη αγωνία στους επιστήμονες. Έτσι, τα φετινά χριστουγεννιάτικα τραπέζια πρέπει να έχουν επάνω και τα rapid tests.

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος δεν αποκλείει μάλιστα να απαιτηθούν μετά τις γιορτές μέτρα και για τους εμβολιασμένους.

«Η Όμικρον μπορεί να κάνει πολύ χειρότερα τα πράγματα και αυτό μας κάνει διπλά ανήσυχους για το τι θα συμβεί μετά τις γιορτές. Γι΄ αυτό ανά πάσα στιγμή μπορεί να ακούσουμε για νέα μέτρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία καθημερινά κλείνονται έως 20.000 ραντεβού, ενώ τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους άνω των 60 ετών οδήγησαν 125.000 πολίτες να κάνουν την πρώτη δόση ή να προγραμματίσουν το πρώτο ραντεβού.

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει παγώσει τη συζήτηση περί επέκτασης της υποχρεωτικότητας ωστόσο την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου καταθέτει πρόταση βόμβα για υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους στην Ευρώπη.

«Οι αρνητές εκτός τού ότι κινδυνεύουν οι ίδιοι θέτουν σε κίνδυνο και την υγεία των άλλων. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από τον εμβολιασμό και ο κίνδυνος είναι μηδαμινός» τόνισε ο Φρανκ Ούρλιχ Μοντγκόμερι.

Ήδη για το πρώτο τρίμηνο του 2022 η BioNtech – Pfizer συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραδώσει επιπλέον 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου στα κράτη μέλη.

Πρεμιέρα των ελέγχων στις πύλες εισόδου

Πρεμιέρα είχαμε σήμερα στα αεροδρόμια και στις πύλες εισόδου της χώρας και των νέων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία είναι οι δυο μοναδικές ευρωπαϊκές χώρες που αποφάσισαν να βάλουν περιορισμό στους ταξιδιώτες επιτρέποντας την είσοδο μόνο με αρνητικά τεστ.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 19/12/2021