Κόσμος

Τουρκία – Η λίρα συνεχίζει να κατρακυλά και ο Ερντογάν αυξάνει τον κατώτατο μισθό

18.12.2021 | 20:38 Eνσωμάτωση

Ο κατήφορος της τουρκικής λίρας δεν έχει σταματημό και το νόμισμα της Τουρκίας σπάει το ένα μετά από το άλλο τα μαύρα ρεκόρ.

Χθες το χρηματιστήριο σταμάτησε τις συναλλαγές δύο φορές μέσα σε μία ώρα για να φρενάρει την κατρακύλα του εθνικού νομίσματος την ώρα που το σχέδιο του Ταγίπ Ερντογάν να μειώνει τα επιτόκια ενώ οι τιμές εκτινάσσονται στα ύψη δεν αποδίδει και είναι κόντρα σε όλες τις οικονομικές πρακτικές.

Για να χρυσώσει το χάπι ο Τούρκος πρόεδρος αύξησε κατά 50% τον κατώτατο μισθό, μία κίνηση χωρίς αντίκρισμα.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναγκάστηκε να παρέμβει για πέμπτη φορά αυτό το μήνα και απλά περιόρισε τις απώλειες της λίρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε πως η κυβέρνηση Ερντογάν μοιάζει με γάγγραινα στο πόδι της Τουρκίας.

Όμως, οι υπερβολικά ψηλές τιμές των προϊόντων που δεν μπορούν να πλησιάσουν οι τούρκοι πολίτες, είναι πολύ φτηνές για Έλληνες και Βούλγαρους επισκέπτες που οργανώνουν μονοήμερες εκδρομές στην Αδριανούπολη για να κάνουν τα ψώνια τους.

«Έχει πολύ κόσμο. Οι ντόπιοι δεν μπορούν να αγοράσουν πολλά πράγματα, οι ξένοι από τη Βουλγαρία, από την Ελλάδα κάνουν περισσότερα ψώνια. Επειδή η τουρκική λίρα έχει «λιώσει», τα χρήματά μας έχουν χάσει την αξία τους, η αγοραστική μας δύναμη έχει μειωθεί» σημείωσε κάτοικος της Αδριανούπολης.

Το τουρκικό νόμισμα καταποντίζεται και χαίρονται μόνο όσοι δεν έχουν λίρες στην τσέπη τους.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 18/12/2021