Κόσμος

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Στο επίκεντρο της συζήτησης η αντιμετώπιση της νέας παραλλαγής Όμικρον

17.12.2021 | 12:57 Eνσωμάτωση

Η παραλλαγή Όμικρον και η αντιμετώπισή της αναμένεται να απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ποια άλλα θέματα θα συζητηθούν.

Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ θα προσπαθήσουν σήμερα να συντονίσουν περισσότερο τις ενέργειές τους μπροστά στην έξαρση της Covid-19 και τη γοργή εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού, το οποίο ώθησε πολλές χώρες του μπλοκ να θεσπίσουν αυστηρούς κανόνες για την είσοδο στο έδαφός τους.

Η απειλή μιας νέας σύγκρουσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου επίσης θα κυριαρχήσει σε αυτή τη σύνοδο στις Βρυξέλλες, όπου θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον κυρώσεων στη Ρωσία, σε περίπτωση που επιτεθεί στην Ουκρανία.

«Είμαστε προετοιμασμένοι. Σε περίπτωση νέας στρατιωτικής επιθετικότητας, το κόστος που θα πληρώσει η Ρωσία θα είναι πολύ αυξημένο», διαβεβαίωσε χθες, Τετάρτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στο μέτωπο της πανδημίας, η ανησυχία για την εξάπλωση του νέου στελέχους Όμικρον, που είναι πολύ μεταδοτικό, ενόψει μάλιστα και των γιορτών των Χριστουγέννων, θα μονοπωλήσει τις πρώτες συνομιλίες των ηγετών των 27 χωρών.

Η «Όμικρον» ενδέχεται να κυριαρχήσει στην Ευρώπη ως τα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 17/12/2021