Ελλάδα

Κορωνοϊός – Ανησυχία για τις σχολικές εκδρομές & τη διασπορά του ιού

17.12.2021 | 16:46 Eνσωμάτωση

Δύο χρόνια περίμεναν να πάνε ξανά εκδρομή και όταν επιτέλους, στην τρίτη πια Λυκείου τα κατάφεραν, ο κορωνοϊός τους… «έκλεισε» το μάτι.

Χαμογελαστά πρόσωπα από τις φωτογραφίες που τράβηξαν κατά τη διάρκεια της πενταήμερης στα Γιάννενα, οι μαθητές Λυκείου της Γλυφάδας αλλά και κρούσματα κορωνοϊού, όπως διαπιστώθηκε γυρνώντας.

«Έκανε εκδρομή πριν από 15 μέρες στα Γιάννενα, ο διευθυντής μας είπε ότι τα κρούσματα ήταν 25 και τρεις καθηγητές. Έχει περάσει το δεκαήμερο, έχει ολοκληρωθεί η όλη περίοδος της καραντίνας. Το σχολείο λειτουργεί ομαλά, δεν υπήρχε κάτι βαρύ, δεν υπήρχε κάποιο ιδιαίτερο θέμα. Σίγουρα όμως είναι θέμα και πολύ σοβαρό. Ο δήμος είχε κανονίσει δύο ταξίδια τώρα στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι για τους επιτυχόντες στα Πανεπιστήμια και αναβάλαμε το ταξίδι ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους», λέει ο Γιώργος Παπανικολάου, δήμαρχος Γλυφάδας.

Και μπορεί στην Γλυφάδα η περιπέτεια με τον κορωνοϊό να τελείωσε, για τους συνομήλικους τους μαθητές στον Βύρωνα όμως, η τετραήμερη που είχαν κανονίσει στην Καλαμάτα δεν εξελίχθηκε όπως το είχαν στο μυαλό τους.

«Βρέθηκαν τέσσερα παιδιά εκεί πέρα, την επόμενη μέρα, θετικά. Τα τέσσερα, ήταν τα αρχικά κρούσματα. Όταν γύρισαν μετά εδώ σιγά σιγά άρχισαν να νοσούνε κι άλλα. Τα μισά την γλίτωσαν αλλά κι αυτά που νόσησαν ήταν εμβολιασμένα. Το περνάνε πιο ελαφριά δηλαδή, με πονόλαιμο, με δεκατάκια. Και τώρα είναι η Γ’ λυκείου κλειστή και κάνουνε διαδικτυακό», λέει μητέρα μαθητή.

«Συναγερμός» για τις σχολικές εκδρομές

Περιπτώσεις σαν και αυτές, προκάλεσαν την έντονη ανησυχία της ΟΛΜΕ η οποία καταγγέλλει το υπουργείο Παιδείας για έλλειψη οδηγιών εάν τέτοια περιστατικά συμβούν.

«Το πρόβλημα είναι ότι το υπουργείο Παιδείας δεν έβγαλε καμία οδηγία για την πραγματοποίηση των εκδρομών, παρότι επιτρέπει τη διεξαγωγή τους και δεν υπάρχει κανένα πρωτόκολλο για το πώς διαχειριζόμαστε τα κρούσματα όταν αυτά προκύψουν στην εκδρομή.

Δηλαδή πως απομονώνονται αυτά τα παιδιά, πως επιστρέφουν πίσω, με το ίδιο λεωφορείο; Με άλλο λεωφορείο;», λέει η Στέλλα Μανουσογιωργάκη, αντιπρόεδρος ΟΛΜΕ

Πάντως, αρκετοί είναι και οι γονείς οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους, δεδομένου ότι δεν είναι εύκολο, εφόσον επιτρέπονται οι σχολικές εκδρομές, να αρνηθούν στο παιδί τους να συμμετάσχει.

«Είναι πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Δεν καταλαβαίνω γιατί πηγαίνουνε τώρα εκδρομές. Δηλαδή δεν πήγαιναν πέρυσι, ας πούμε, που είχαμε ελάχιστα κρούσματα και ξαφνικά με 8.000 κρούσματα την ημέρα τα πήγανε τετραήμερη. Μέσα στο λεωφορείο ας πούμε μόνο, ε φτάνει, δε θες κάτι άλλο… και ξέρεις… είναι αυτό που δεν μπορείς να αρνηθείς εσύ στο παιδί σου, γιατί εντάξει, τι θα του πεις, ‘όχι δε θα πας εσύ;’».

Προς το παρόν, έχουν εντοπιστεί τρεις περιπτώσεις τάξεων της τρίτης λυκείου σχολείων που πήγαν πενταήμερη και επέστρεψαν με θετικό rapid. Συνολικά 75 μαθητές, κρούσματα κορωνοϊού.

«Ενώ ξεκίνησαν οι σχολικές εκδρομές των Λυκείων, καταγράφηκε μία τεράστια αύξηση των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα, βλέπουμε αρκετά κρούσματα και κατά τη διάρκεια των εκδρομών… και μετά βέβαια με την επιστροφή τους, η διασπορά είναι τεράστια. Υπάρχουν σχολεία με διψήφια νούμερα κρουσμάτων», λέει η αντιπρόεδρος ης ΟΛΜΕ.

Διψήφιος είναι ο αριθμός των μαθητών της τρίτης Λυκείου που νόσησαν και στην Σπάρτη. Τα τμήματα δεν λειτουργούν προσωρινά και τα παιδιά κάνουν διαδικτυακά τα μαθήματά τους.

«Είχανε πάει μια εκδρομή τα παιδιά με απόφαση του Συλλόγου του σχολείου, πήγαν στο Καρπενήσι κι εκεί πέρα, προφανώς υπήρχε κι ένα κρούσμα μέσα στους μαθητές, υποθέτουμε, μέσα στην ομάδα, το οποίο δεν είχε ανιχνευτεί, γιατί έκαναν self test κάποια κι κάποια rapid test.

Είχαμε ως αποτέλεσμα να μολυνθούν από τον ιό 28 μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί», σημειώνει ο Αγάπιος Οικονομίδης, πρόεδρος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας.

Με απόφαση της δευτεροβάθμιας, τα υπόλοιπα σχολεία στη Λακωνία ανέβαλαν προς το παρόν όσες εκδρομές είχαν προγραμματιστεί ως τις γιορτές.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 17/12/2021