Ελλάδα

Κορωνοϊός – Σοκ με 130 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο – Εξαντλήθηκαν τα πρώτα ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών

15.12.2021 | 12:57 Eνσωμάτωση

«Μαύρο» ρεκόρ θανάτων από την αρχή της πανδημίας σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο στη χώρα.

130 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό. Παράλληλα, 700 είναι οι διασωληνωμένοι, ενώ 5.736 είναι τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν.

Φόβοι για επικράτηση της Όμικρον

Το εφιαλτικό σενάριο η μετάλλαξη Όμικρον να γίνει κυρίαρχη σε όλο τον πλανήτη μετά την έξαρση της στην Βρετανία, προκαλεί δέος σε επιστήμονες και κυβερνήσεις.

Εάν τελικά συμβεί αυτό, τότε η ασπίδα προστασίας για όσους έχουν κάνει μόνο τις δύο δόσεις του εμβολίου θα είναι σε χαμηλότερα ποσοστά, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Τα στοιχεία των εμβολιασμών των τελευταίων 10 ημερών αποκάλυψε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο γραμματέας της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης.

Πρεμιέρα για τον εμβολιασμό των παιδιών

Από σήμερα ξεκινούν οι εμβολιασμοί παιδιών ηλικίας 5-11 ετών.

Ήδη, από τις 10 Δεκεμβρίου, χιλιάδες γονείς επισκέπτονται την πλατφόρμα emvolio.gov.gr και κλείνουν ραντεβού για τα παιδιά τους.

Μέχρι χθες το απόγευμα τα κλεισμένα ραντεβού ανέρχονταν σε 31.000.

Ο καθηγητής Τζανάκης δήλωσε πως οι γονείς θα πρέπει να συζητήσουν με τον παιδίατρό τους και να τον εμπιστευτούν.

Δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις από την φαρμακευτική εταιρεία Moderna. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ιατρό της, Πολ Μπάρτον, ένα τυχόν «πάντρεμα» της Όμικρον με τη Δέλτα στον ίδιο άνθρωπο μπορεί να δημιουργήσει μία νέα θανατηφόρα παραλλαγή που ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλα μεταλλαγμένα στελέχη.

Για αυτό και σε κάθε τόνο οι επιστήμονες προτρέπουν όλο τον κόσμο να προχωρήσει άμεσα στον εμβολιασμό, καθώς αποτελεί μονόδρομο για την αναχαίτηση της πανδημίας.

Εξαντλήθηκαν τα πρώτα ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών

Σήμερα ξεκινούν οι εμβολιασμοί παιδιών ηλικίας 5-11 ετών. Η χώρα μας παρέλαβε τις πρώτες 60.000 δόσεις παιδικών εμβολίων των εταιρειών Pfizer/BioNTec.

Το εμβόλιο που γίνεται στα παιδιά, περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων και το σχήμα που εφαρμόζεται είναι δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημέρες. Στην περίπτωση, δε, που ένα παιδί έχει νοσήσει, το εμβόλιο χορηγείται μετά από τρεις μήνες.

Σε ό,τι αφορά στις ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως φαίνεται μετά από τη χορήγηση 11 εκατ. δόσεων παγκοσμίως, είναι ανάλογες των συνήθων εμβολίων. Δηλαδή, λίγος πυρετός ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης.

Οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και σε Νοσοκομεία και σε πρώτη φάση θα υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιατρικά εμβόλια σε 75 περιοχές της Ελλάδος. Σταδιακά θα προστίθενται και περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα και Κέντρα Υγείας.

Στην Αττική οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε 5 εμβολιαστικά σημεία: στο Παίδων Αγία Σοφία, στο Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου.

Σημειώνεται ότι τα πρώτα 30.000 ραντεβού εξαντλήθηκαν και αναμένονται οι επόμενες δόσεις του σκευάσματος που θα λάβει η χώρα μας ώστε να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί των παιδιών τον Ιανουάριο.

Το Σάββατο ξεκινούν οι εμβολιασμοί των παιδιών στην Πάτρα

Στην Πάτρα τα ραντεβού για τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών έχουν «κλειδώσει» μέχρι το τέλος του έτους, δεδομένου ότι οι γονείς έσπευσαν άμεσα να κλείσουν ραντεβού.

Στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν το Σάββατο και μάλιστα προβλέπεται κοσμοσυρροή, καθώς σε ημερήσια βάση θα γίνονται 45 περίπου ραντεβού, ενώ υπάρχουν και ημέρες που έχουν προγραμματιστεί πάνω από 80 ραντεβού.

Οι εμβολιασμοί των παιδιών θα γίνονται από Δευτέρα έως και Σάββατο στο Καραμανδάνειο, που είναι και το μοναδικό εμβολιαστικό κέντρο της Πάτρας, και υπολογίζεται να εμβολιαστούν περίπου 600 παιδιά μέχρι το τέλος του 2021.

«Ασφυξία» στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης – Γεμάτες οι εντατικές

Την ίδια ώρα, ασφυκτική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου όλες οι ΜΕΘ είναι κατειλημμένες.

Στο Παπανικολάου γιατροί και νοσηλευτές έζησαν άλλη μία εφημερία τρόμου με 53 εισαγωγές, χωρίς να υπάρχουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ.

Το ΑΧΕΠΑ ξεκίνησε την εφημερία του με γεμάτες ΜΕΘ, και 8 ασθενείς σε ΜΑΦ.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 15/12/2021