Ελλάδα

Κορωνοϊός – Τι αλλάζει από σήμερα για τους 60αρηδες

13.12.2021 | 17:09 Eνσωμάτωση

Αγώνας δρόμου για τους εμβολιασμούς, με τα παιδιά να κάνουν τις πρώτες δόσεις από την Τετάρτη που ξεκινάει το πρόγραμμα εμβολιασμού τους.

Ουρές και για τους άνω των 60 οι οποίοι έσπευσαν στα εμβολιαστικά για να γλιτώσουν τα πρόστιμα.

Η πρώτη παραλαβή Pfizer/ BioNTech για τα παιδιά θα γίνει σήμερα, η δόση θα είναι το 1/3 των ενηλίκων, ενώ εμβολιαστικά κέντρα θα υπάρχουν σε 75 περιοχές στην Ελλάδα. Ήδη έχουν κλειστεί 28.000 ραντεβού για παιδιά 5 – 11 ετών.

Τι ισχύει για τους 60αρηδες

Οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών την ίδια ώρα, είναι 520.000, οι 100.000 από την έναρξη των νέων μέτρων, ή έκαναν την πρώτη δόση, ή την προγραμμάτισαν.

Από σήμερα, ανεμβολίαστοι με όλους τους περιορισμούς των ανεμβολίαστων θα θεωρούνται οι 60αρηδες και πάνω που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση και έχουν κλείσει επτάμηνο από τη δεύτερη δόση.

Να πιάσει και τους 50ρηδες η υποχρεωτικότητα ζητούν οι ειδικοί.

Για τον γενικό πληθυσμό, το πιστοποιητικό εμβολιασμού ισχύει για έναν χρόνο, ωστόσο έχει ανοίξει η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο να μειωθεί ο χρόνος στους 9 μήνες.

Για την τρίτη δόση έχουν πραγματοποιηθεί 2.250.000 εμβολιασμοί και έχουν προγραμματιστεί 1.500.000, ποσοστό πάνω από 65% του συνολικού αριθμού δικαιούχων.

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως η χώρα έχει επάρκεια εμβολίων για το 2022 και για το 2023, ακόμα και αν χρειαστεί τέταρτη δόση.

Ο Μητσοτάκης στη ΔΙΣ

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός στέλνει δικό του μήνυμα για αυστηρή τήρηση των μέτρων τα Χριστούγεννα, με την παρουσία του στην Ιερά Σύνοδο να σηματοδοτεί και τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για τις γιορτές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μη βάλει άλλους περιορισμούς, τα πάντα όμως θα κριθούν από τις δυνατότητες του ΕΣΥ και τον αριθμό κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών.

Η «Όμικρον» χτύπησε ξανά με άλλα 2 κρούσματα στη Σητεία. Πρόκειται για νέες γυναίκες που είχαν πάει ταξίδι στη Γαλλία. Και άλλα ύποπτα δείγματα υποβάλλονται σε γονιδιωματικό έλεγχο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Στα νοσοκομεία η κατάσταση παραμένει πολεμική και οι εφημερίες καθημερινά γίνονται πιο δύσκολες.

Οι ειδικοί πάντως αισιοδοξούν πως τις επόμενες ημέρες η πίεση θα πέσει στις ΜΕΘ.

Η κυβέρνηση από την άλλη λέει πως η πίεση στις ΜΕΘ δεν είναι γιατί λείπουν κρεβάτια αλλά λόγω έλλειψης προσωπικού.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 13/12/2021