Ελλάδα

Επίσκεψη Πάπα – Ενότητα απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις ζήτησαν Πάπας Φραγκίσκος & Ιερώνυμος

04.12.2021 | 19:52 Eνσωμάτωση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επίσημη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα, ενώ σήμερα ο ηγέτης Καθολικής Εκκλησίας βρέθηκε στην Αρχιεπισκοπή.

Ο Πάπας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανανέωσαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την υπόσχεση να ξεπεράσουν αιώνες δυσπιστίας και ανταγωνισμού των δύο εκκλησιών. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υποδέχθηκε τον ομόλογό του της Καθολικής Εκκλησίας «με αίσθημα τιμής και αδελφοσύνης».

Ιστορική επίσκεψη

Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα έρχεται 20 χρόνια μετά που ο Άγιος Ιωάννης Παύλος Β’ πραγματοποίησε την πρώτη τέτοια επίσκεψη μετά το Μεγάλο Σχίσμα και χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να απολογηθεί για τις αμαρτίες που διέπραξαν οι Καθολικοί κατά των Ορθοδόξων ανά τους αιώνες.

Ο Πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε τη «συγγνώμη» μπροστά στον Ιερώνυμο και άλλους ορθόδοξους ιερείς, λέγοντας ότι ντρέπεται για τις ενέργειες των Καθολικών που, λόγω της «δίψας για πλεονέκτημα και δύναμη, αποδυνάμωσαν σοβαρά την κοινωνία μας».

Η δήλωσή του:

«Με ντροπή, το αναγνωρίζω για την Καθολική Εκκλησία, πράξεις και επιλογές, που λίγο ή τίποτε έχουν να κάνουν με τον Ιησού και με το Ευαγγέλιο, προερχόμενες μάλλον από τη δίψα για κέρδος και ισχύ, μάραναν τη μεταξύ μας κοινωνία.

»Έτσι αφήσαμε τη γονιμότητα να συμβιβασθεί εξαιτίας των διαιρέσεων. Η ιστορία έχει το δικό της βάρος και σήμερα εδώ αισθάνομαι την ανάγκη να ανανεώσω την αίτηση συγγνώμης από τον Θεό και από τους αδελφούς για τα σφάλματα που διέπραξαν τόσοι καθολικοί».

Για τις παγκόσμιες προκλήσεις

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από την πλευρά του, είπε στον Πάπα Φραγκίσκο ότι συμμερίζεται το όραμά του να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς για να αντιμετωπίσει παγκόσμιες προκλήσεις όπως η μεταναστευτική κρίση και η κλιματική αλλαγή.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα της επίσκεψης του Αρχιεπίσκοπου

– Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

ΑΘΗΝΑ-ΛΕΣΒΟΣ-ΑΘΗΝΑ

09:15 Αναχώρηση για Μυτιλήνη
10:10 Άφιξη στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης
10:45 Επίσκεψη στους Πρόσφυγες στο «Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης»
12:15 Αναχώρηση για Αθήνα
13:10 Άφιξη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος»
16:45 Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
19:00 Εθιμοτυπική Επίσκεψη της Α.Μ. Ιερωνύμου στον Άγιο Πατέρα στην Αποστολική Νουντσιατούρα

– Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

ΑΘΗΝΑ-ΡΩΜΗ

08:15 Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής στην Αποστολική Νουντσιατούρα στην Αθήνα
09:45 Συνάντηση με τους Νέους στο Δημοτικό Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών (Ευκαλύπτων 20, Μαρούσι)
11:15 Αποχαιρετιστήρια Τελετή στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»
11:30 Αναχώρηση για Ρώμη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αυριανή του επίσκεψη στη Λέσβο, κατά την οποία αναμένεται να μιλήσει με πρόσφυγες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι θα τον συνοδεύσουν και πίσω στην Ιταλία.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 04/12/2021