Υγεία

Κορωνοϊός – Έρχονται τα πρώτα πρόστιμα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

02.12.2021 | 16:51 Eνσωμάτωση

 Μετά τους 60αρηδες νέα μέτρα ανακοινώθηκαν από τον Θάνο Πλεύρη. Τέλος στο πιστοποιητικό νόησης με rapid test από εδώ και πέρα θα χρειάζεται θετικό PCR τεστ.

«Από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου ένα δωρεάν ένα self-test θα πάρει κάθε ενήλικος για να εντοπιστούν   ασυμπτωματικοί φορείς κορωνοϊού και το ίδιο ακριβώς θα ξαναγίνει   από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου, τα test θα πάρουν  και οι εμβολιασμένοι», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Τέλος και στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα για ανεμβολίαστους, φέτος θα  μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και τα ανήλικα παιδιά τους θα πρέπει να έχουν  self test.

Τις επόμενες ημέρες με την παραλαβή των εμβολίων θα ανοίξει και η πλατφόρμα παιδιών 5 – 11  ενώ αλλαγές έρχονται και για την τρίτη δόση με την κυβέρνηση να περιμένει την απάντηση της επιτροπής για να γίνεται η αναμνηστική δόση στους 4 και όχι στους 6 μήνες.

«Στο τετράμηνο όλη η Ευρώπη να το κάνει», τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής.

Για να αποφύγουν το πρόστιμο των 100 ευρώ οι άνω των 60 ετών που θα πρέπει να έχουν προγραμματίσει την πρώτη δόση εμβολίου  μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2021.

Τις εξαιρέσεις 60άρηδων από τον εμβολιασμό για λόγους υγείας θα εξετάζουν ειδικές επιτροπές.

Ήδη πάντως χιλιάδες έχουν σπεύσει να κλείσουν ραντεβού.

Πολεμικές εφημερίες

Σε κάθε λακκούβα το φορείο τραντάζεται. Οι τραυματιοφορείς με τις ειδικές στολές υποφέρουν.

Δεν μπορώ να αναπνεύσω.

Οι τραυματιοφορείς προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο. Ο ασθενής με κορωνοϊό έχει κατέβει νωρίτερα με το ασανσέρ και από τους εξωτερικούς χώρους οδηγείται στο εξεταστήριο.

Τελευταίο εμπόδιο να ανεβάσουν το φορείο με τον ασθενή στο πεζοδρόμιο από ένα στενό πεζουλάκι. Είναι εικόνες από την Θεσσαλονίκη

«Πήγα τον περασμένο χειμώνα, ζήτησα να αλλάξει αυτό , είναι απαράδεκτο», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΟΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Την ίδια ώρα η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι εκρηκτική με τις ΜΕΘ να είναι γεμάτες και τους γιατρούς να δίνουν την μάχη ακόμα και με πρόχειρες ΜΕΘ, οι ειδικοί τονίζουν πως η πίεση θα κρατήσει και πρέπει να βρεθούν λύσεις.

«Υπάρχουν λύσεις και πρέπει να βρεθούν ο covid για καιρό μαζί μας», ανέφερε ο ακαδημαϊκός, ιατρός – χειρουργός μεταμοσχεύσεων, Ανδρέας Τζάκης.

Νεκροί και διασωληνωμένοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και οι ειδικοί φοβούνται την επόμενη ημέρα που αν η διασπορά συνεχιστεί θα δοκιμάσει τα νοσοκομεία, η πρόβλεψη πάντως παραμένει για αδιανόητα υψηλά επίπεδα σε νεκρούς και διασωληνωμένους

«75-95 θάνατοι τον Δεκέμβριο μπορεί και παραπάνω από 2000 θανάτους», προβλέπει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Ήδη περίπου 100 άνθρωποι είναι σε πρόχειρες ΜΕΘ περιμένοντας κρεβάτι, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ  9  είναι στο ΑΧΕΠΑ, 13 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης   19 στο Παπαγεωργίου   5 στο Πανεπιστημιακό Λάρισας   και 4 στην Άρτα σε ότι αφορά την Αττική 11 είναι σε ΜΑΦ , χειρουργεία και απλές κλίνες.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 02/12/2021