Ελλάδα

Κορωνοϊός – Υποχρεωτικός εμβολιασμός με «πέναλτι»

30.11.2021 | 19:53 Eνσωμάτωση

Ο εμβολιασμός αναδεικνύεται σε κάτι περισσότερο από υποχρεωτικός, σώζει ζωές, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας την απόφασή του για τους άνω των 60 ετών ενώ το εμβόλιο θα φτάσει αν χρειαστεί μέχρι την πόρτα και του τελευταίου πολίτη που θα θελήσει να εμβολιαστεί.

Μέχρι τις 16 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν κλείσει το ραντεβού τους για την 1η δόση, διαφορετικά θα επιβαρύνονται για κάθε μήνα που θα παραμένουν ανεμβολίαστοι με πρόστιμο 100 ευρώ μέσω της εφορίας και τα χρήματα αυτά θα καταλήγουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση των δομών υγείας.

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των 60+
• Μέχρι 16 Ιανουάριου να έχουν κλείσει ραντεβού α’ δόσης
• Πρόστιμο 100€/μήνα μέσω εφορίας
• Ειδικό Ταμείο για ενίσχυση δομών υγείας

«Είναι μία απόφαση που πρέπει να σας πω ότι με βασάνισε προσωπικά. Αισθάνομαι ωστόσο βαρύτερη την ευθύνη μου να σταθώ δίπλα στους πιο ευάλωτους έστω και αν ίσως πρόσκαιρα δυσαρεστηθούν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η πίεση στο σύστημα υγείας, οι θάνατοι και η καθυστέρηση στους εμβολιασμούς σε αυτές τις ηλικίες οδήγησε σε αυτή την απόφαση καθώς από τους 580.000 ανεμβολίαστους 60 ετών και πάνω, μόλις οι 60.000 εμβολιάστηκαν το Νοέμβριο.

Ανεμβολίαστοι 60+
• 580.000
• 60.000 εμβολιάστηκαν το Νοέμβριο

«Δεν είναι ποινή. Θα έλεγα ότι είναι ένα αντίτιμο υγείας. Ένα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής αλλά πιστεύω ότι είναι και μια πράξη δικαιοσύνης», διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα στους άνω των 60 ετών σε άλλες χώρες είναι ενδεικτικά. Στην Πορτογαλία έχει εμβολιαστεί το 99,5%, σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 80 και καθημερινά χάνουν τη ζωή τους 13 άνθρωποι.

Στη Δανία έχει εμβολιαστεί το 99,1%, σε ΜΕΘ βρίσκονται 47 και οι ημερήσιοι θάνατοι είναι 10 ενώ στη Σουηδία έχει εμβολιαστεί το 93,1%, στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 32 και οι θάνατοι κάθε μέρα είναι 5. Στην Ελλάδα που έχει εμβολιαστεί το 83%, οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 657 και κάθε μέρα χάνονται 92 άνθρωποι.

Ποσοστά εμβολιασμού στους 60+

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: 99,5%
ΜΕΘ: 80
ΗΜΕΡΗΣΙΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ: 13
ΔΑΝΙΑ: 99,1%
ΜΕΘ: 47
ΗΜΕΡΗΣΙΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ: 10
ΣΟΥΗΔΙΑ: 93,1%

ΜΕΘ: 32
ΗΜΕΡΗΣΙΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ: 5
ΕΛΛΑΔΑ: 83%
ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ: 657
ΗΜΕΡΗΣΙΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ: 92

Σαμποτέρ του εμβολιασμού χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι όλοι οι ενήλικες, εμβολιασμένοι και μη, δικαιούνται δωρεάν 2 self test. Το πρώτο 6 με 12 Δεκεμβρίου και το δεύτερο 3 με 7 Ιανουαρίου για να εντοπιστούν τυχόν συμπτωματικοί φορείς πριν και μετά τις γιορτές ενώ έχουν εξασφαλιστεί ακόμα 20 εκ διαγνωστικά τεστ για τα σχολεία.

Δύο Δωρεάν self-test
• Όλοι οι ενήλικες (εμβολιασμένοι και μη)
• 6-12 Δεκεμβρίου
• 3-7 Ιανουαρίου
• 20 εκ Self-tests για τα σχολεία

Πάνω στο τραπέζι της κυβέρνησης είναι να υποβάλλονται τακτικά σε τεστ και οι εμβολιασμένοι καθώς και οι αγορές με τους ανεμβολίαστους με τη μέθοδο click away.

«Θα το δούμε. Η αλήθεια είναι ότι αυτοί που εμβολιάζονται τώρα δυστυχώς για να αποκτήσουνε την ανοσία πρέπει να παρέλθει ένας μήνας», ανέφερε ο Γιώργος Γεωργαντάς, υφυπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Στο «και πέντε» ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα μέτρο στην κατεύθυνση που είχαμε ζητήσει», σχολίασε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, γραμματέας του ΚΙΝΑΛ.

«Πρόκειται για επανάληψη της ίδιας «συνταγής» που έχει οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του  Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Είναι μίσος, είναι εκδίκηση απέναντι στους παππούδες μας, στις γιαγιάδες μας..», τόνισε ο κ.΄Βελόπουλος.

«Οι πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων όταν τα μέτρα έρθουν προς ψήφιση στη βουλή» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 30/11/2021