Υγεία

Κορωνοϊός – Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές για τη μετάλλαξη «Όμικρον»

30.11.2021 | 20:11 Eνσωμάτωση

Η μετάλλαξη όμικρον αποτελεί τον νέο εφιάλτη γιατρων και πολιτών . Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί και να έχει φτάσει ήδη στην χώρα μας και να μην την έχουμε ανιχνευσει αλλά ακόμη κι αν αυτο δεν έχει συμβεί ακόμη είναι πάντως θέμα χρόνου να εμφανιστεί ενώ άλλοι εκτιμούν ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε 5ο κύμα που θα πλήττει εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Όλα αυτα την ώρα που τα νοσοκομεία ήδη λυγίζουν από την επέλαση της μετάλλαξης δέλτα.

Νέος εφιάλτης… Όλο και περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης όμικρον εντοπίζονται σε χώρες της Ευρώπης, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να εντοπιστεί και στη χώρα μας.

«Είναι πιθανό να έχει υπάρξει κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα και να μην το έχουμε ανιχνεύσει. Είναι πολύ δύσκολο να μην έρθει στην Ελλάδα το συγκεκριμένο στέλεχος.», τόνισε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής.

«Έρχεται απειλητικά»

Κι ενώ η χώρα παλεύει ακόμη με το 4ο κύμα, οι επιστήμονες προειδοποιούν για ένα νέο που πλησιάζει απειλητικά .

«Κινδυνεύουμε με ένα 5ο κύμα χειρότερο από το 4ο εάν δεν παρθούν μέτρα», τόνισε ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου.

ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΝΗΣ – καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας(ANT1): «το ένα σενάριο είναι αυτό που φαίνεται να ανακοινώνεται δηλαδή μεγάλη μεταδοτικότητα νέοι άνθρωποι προσβάλλονται με ήπια νόσο. Το κακό σενάριο για εμένα ότι θα είναι μεταδοτική και από θα προσβάλλονται και εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι.»

Τα νοσοκομεία στενάζουν από την επίθεση της ΔΕΛΤΑ. Το κύμα ασθενών με κορωνοιό δημιουργεί έμφραγμα στη λειτουργία των νοσοκομείων που έχουν γεμίσει με ράντζα, όπως έγινε και στη εφημερία στο Θριάσιο, με αυτοσχέδιες κλίνες να στήνονται σε κάθε μεριά του νοσοκομείου. Στη Θεσσαλονίκη οι γιατροί δίνουν ακόμη μια τιτάνια μάχη.

Αν το στέλεχος Όμικρον αποδειχθεί εξίσου ισχυρό με το ΔΕΛΤΑ, τότε το σύστημα Υγείας θα δεχθεί νέο κύμα ασθενών που δύσκολα θα μπορέσουν οι γιατροί να διαχειριστούν.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 30/11/2021