Ελλάδα

Κορωνοϊός – Στο «συρτάρι» το lockdown για ανεμβολίαστους – Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

16.11.2021 | 20:17 Eνσωμάτωση

Την ώρα που η πανδημία σαρώνει τη χώρα, από το Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι μοντέλο Αυστρίας με lockdown για τους ανεμβολίαστους δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι προσπαθούν να ανακόψουν το 4ο κύμα της πανδημίας με κύριο όπλο τον εμβολιασμό αλλά και την επιβολή νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους εάν κριθεί απαραίτητο.

«Όχι» στο μοντέλο Αυστρίας

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ακολουθήσει το γαλλικό μοντέλο καθιστώντας υποχρεωτική την τρίτη δόση σε ανθρώπους άνω των 65 ετών και τις ευπαθείς ομάδες, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δε θα επιβληθεί lockdown στους ανεμβολίαστους.

«Είναι κρίμα άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους γιατί δεν κάνουν την απλή επιλογή να εμβολιαστούν. Έχουμε αυστηρή πολιτική αλλά δε θα προχωρήσουμε σε μέτρα όπως η Αυστρία όπου έχει επιβληθεί ένα γενικευμένο lockdown για τους ανεμβολίαστους ανθρώπους».

Η ενισχυτική δόση του εμβολίου αναμένεται να δώσει μια ευκαιρία στο σύστημα υγείας το οποίο δοκιμάζεται τις τελευταίες ημέρες, ενώ πολλοί ειδικοί ζητούν πλέον να γίνει υποχρεωτική η τρίτη δόση.

Την τρίτη δόση ως προαπαιτούμενος για τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά προωθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Παράθυρο» για rapid test σε σουπερμάρκετ

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα συνεχίσει να επιβαρύνεται τουλάχιστον μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου όπου και αναμένεται να κορυφωθεί.

Η επιβολή νέων μέτρων  για τους ανεμβολίαστους θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να επεκταθεί η χρήση των rapid tests και στα σουπερμάρκετ.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί περισσότερα από 200.000 ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ άλλοι 660.000 άνθρωποι έχουν κλείσει ραντεβού για την τρίτη δόση.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 16/11/2021