Ελλάδα

Κορωνοϊός – Σε ασφυκτικό κλοιό το ΕΣΥ – Σκέψεις για υποχρεωτικότητα της 3ης δόσης στους άνω των 65 ετών

14.11.2021 | 12:57 Eνσωμάτωση

Στον ασφυκτικό κλοιό της πανδημίας βρίσκεται το ΕΣΥ που λειτουργεί σε συνθήκες πολέμου για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας. Οι επιστήμονες δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας: Εκτιμούν ότι η πίεση στο σύστημα θα αυξηθεί τις επόμενες δυο με τρεις εβδομάδες, για αυτό και και πολλοί προκρίνουν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 65 ετών.

Μετά τη Γαλλία και η χώρα μας εξετάζει το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας 3ης δόσης στους άνω των 65 ετών σε μια προσπάθεια αφενός να μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού και αφετέρου να προστατευτεί το σύστημα Υγείας.

Την ίδια στιγμή νέα μέτρα μπαίνουν στο τραπέζι με βασικό την επιστροφή της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και τη σύσταση για διπλή μάχη στα μέσα μαζική μεταφοράς.

Και για την εστίαση όμως εξετάζεται το ενδεχόμενο να επανέλθουν οι περιορισμού για μέτρα και αποστάσεις στις κόκκινες περιοχές, με λιγότερους πελάτες στα τραπέζια.

Το μέτρο της τηλεργασίας θα τεθεί εκ νέου, χωρίς ωστόσο να έχει πολλούς υποστηρικτές.

Αντίθετα εξετάζεται η προσέλευση των εργαζομένων στο δημόσιο να γίνεται κλιμακωτά, κυρίως για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Χθες ανακοινώθηκαν 6154 νέα κρούσματα. Οι σκληροί δείκτες της πανδημία σοκάρουν με 70 νεκρούς και 530 διασωληνωμένους ενώ συνεχίζεται η ροή των ασθενών στα νοσοκομεία με τις εισαγωγές σταθερά πάνω από 400. Πάνω από 1500 μολύνσεις σημειώθηκαν στην Αττική και περισσότερες από 1000 στη Θεσσαλονίκη, ενώ 330 κρούσματα εντοπίστηκαν στη Λάρισα.

Μέσα στην εβδομάδα η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει τα δεδομένα και θα προτείνει μέτρα, με φόντο την ασφυκτική πίεση στο σύστημα Υγείας.

Πάτρα – Ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία

Στην Πάτρα ανησυχητικά είναι τα «σημάδια» λόγω αύξησης των νοσηλευόμενων μετά από 6 συνεχόμενες ημέρες με περισσότερα από 200 νέα κρούσματα να εντοπίζονται στον νομό.

Πλέον συνολικά στην περιοχή νοσηλεύονται περισσότερα από 150 άτομα με κορωνοϊό, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη ώστε να μετατραπούν περισσότερες κλίνες στο νοσοκομείο του Ρίου σε Covid.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο δύο διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα.

Θεσσαλονίκη – Ολονύχτια «μάχη» στην εφημερία στο ΑΧΕΠΑ

Στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας η κατάσταση που περιγράφουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ είναι δραματική, με τις ΜΕΘ να είναι συνεχώς γεμάτες και αρκετούς ασθενείς να παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός των κυρίως ΜΕΘ.

Εχθές 120 άτομα πέρασαν την πύλη του ΑΧΕΠΑ κατά τη διάρκεια της εφημερίας, ενώ 95 βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Στο νοσοκομείο έγιναν συνολικά 32 εισαγωγές.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 14/11/2021