Κόσμος

Πολωνία – Κλιμακώνεται η κρίση με χιλιάδες πρόσφυγες & μετανάστες

11.11.2021 | 20:53 Eνσωμάτωση

Κλιμακώνεται η κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας, με χιλιάδες μετανάστες να επιχειρούν να περάσουν στην Ευρώπη. Η Κομισιόν καταγγέλλει το καθεστώς Λουκασένκο για εργαλειοποίηση των προσφύγων, ενώ την ένταση υποδαυλίζει και η Μόσχα, που έστειλε πολεμικά αεροσκάφη για να περιπολούν στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Τη συμπαράστασή της στην Πολωνία εκφράζει και η Αθήνα.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους οικογένειες με μικρά παιδιά ξεπαγιάζουν στα δάση, στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, ψάχνοντας μια ευκαιρία για να περάσουν στο πολωνικό έδαφος και από εκεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Και οι δυο πλευρές μιλούν για υβριδικό πόλεμο.Ο Ευρωπαίοι καταγγέλλουν εργαλειοποίηση του προσφυγικού, ο Λουκασένκο απειλεί με διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ανέφερε: «Άκουσα αυτούς τους παλιανθρώπους, τους άμυαλους. Και εάν εμείς κλείσουμε τον αγωγό που περνά από τη Λευκορωσία;».

Η Μόσχα έστειλε πολεμικά αεροσκάφη για να περιπολούν στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν νέες κυρώσεις ενώ βάζουν στο στόχαστρο αεροπορικές εταιρείες που μεταφέρουν πρόσφυγες από αραβικές χώρες και την Τουρκία στη Λευκορωσία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το δικό του μήνυμα με ανάρτησή του στο Twitter: «Εκφράζουμε τη μακροχρόνια φιλία και την αλληλεγγύη μας στην Πολωνία καθώς αντιμετωπίζει έναν εχθρικό γείτονα που χρησιμοποιεί σαν όπλο τη μετανάστευση για πολιτικούς σκοπούς».

Η Άγκυρα στο αντίστοιχο συγχαρητήριο μήνυμα ισχυρίζεται: «Είμαστε στο πλευρό της συμμάχου Πολωνίας στον αγώνα της εναντίον της παράνομης μετανάστευσης».

Οι Βρυξέλλες από τη μια στηρίζουν τη Βαρσοβία στην αντιπαράθεση με το Μινσκ και τη Μόσχα και από την άλλη καταδικάζουν την υπονόμευση του κράτους Δικαίου από την εθνικιστική πολωνική κυβέρνηση η οποία επέτρεψε στην ακροδεξιά να οργανώσει απόψε συγκέντρωση με τη συμμετοχή χιλιάδων ομοϊδεατών τους από όλη την Ευρώπη.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 11/11/2021