Υγεία

Πολεμική η κατάσταση στις Εντατικές – Πρόβλεψη σοκ για 9.400 κρούσματα τον Δεκέμβριο

11.11.2021 | 16:55 Eνσωμάτωση

Δραματική η κατάσταση και στα νοσοκομεία που ήδη έχουν ξεπεράσει τα όρια τους σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ στις υπόλοιπες είναι οριακά.

Την πολεμική ατμόσφαιρα στο ΕΣΥ επιβεβαιώνουν στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ δεν υπάρχει κενή κλίνη ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα, σε όλη την Θεσσαλία την Στερεά Ελλάδα και την Αττική είναι μόλις 17 κλίνες κενές. Πριν το ντόμινο κατάρρευσης ο Θάνος Πλέυρης κάλεσε τους ιδιώτες γιατρούς και προειδοποίησε πως αν δεν ανταποκριθούν έρχεται η επίταξη.

«Ξεκίνησε μία εφημερία με περίπου 100 νοσηλευόμενους στις κλινικές, γεμάτες τις μονάδες, 4 περιστατικά εκτός ΜΕΘ. Είμαστε σε χειρότερη κατάσταση από περσι γιατί και το προσωπικό είναι πολύ επιβαρυμένο» ανέφερε ο πρόεδρος εργαζομένων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης Χρήστος Τζελέπης.

Οι γιατροί στην Θεσσαλονίκη με αγωνία βλέπουν μπροστά τους να ξετυλίγονται εικόνες σαν του 2020.

Στα νοσοκομεία θάλαμοι διάδρομοι και κάθε διαθέσιμος χώρος γεμίζουν ρ΄λαντζα Το 70%. Λένε οι υγειονομικοί όσων χρειαστούν φροντίδα δεν βρίσκουν ΜΕΘ να δώσουν καλύτερη μάχη και ήδη γίνεται επιλογή ασθενών.

Στο νοσοκομείο του Βόλου γιατροί και νοσηλευτές εκπέμπουν σήμα κινδύνου. «Φτάσαμε στο ταβάνι. Φτάσαμε σε ένα πόλεμο δίχως στρατιώτες και δίχως πολεμοφόδια… Τα πολεμοφόδια είναι το οξυγόνο» υπογράμμισε ο πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας Νίκος Χαφτούρας.

Καθώς το σύστημα πιέζεται νοσοκομεία μετατρέπονται σε αποκλειστικα νοσοκομεία κοβιντ ενώ οι γιατροι ξεπερνουν τα όρια τους δραματική η καταστηας και στην πάτρα

Για ζοφερή κατάσταση που γονατζίζει το νοσοκομείο και δεν επιτρέπει καμία σχεδόν περίθαλψη σε νον κοβιντ ασθενεις θα μιλκήσουν χειρουργοί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως αφού και η Αττική είναι στα όρια της με τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας να μην φτάνουν να προλάβουν τις ανάγκες ΜΕΘ θα αναζητηθούν και για το λεκανοπέδιο στον ιδιωτικό τοιμέα.

Απέναντι στην δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία και τις μάυρες προβλέψεις για την διασπορά χαραμάδα αισιοδοξίας στους ειδικούς ανοίγει η άυξηση των εμβολιασμών με 200.000 ραντεβου πρωτης δοσης σε 7 εημέρες.

Για αύξηση των εμβολιασμών και της πρώτης δόσης και της αναμνηστικής δόσης, 200% σχεδόν πάνω από τις προηγούμενες εβδομάδες έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Πρόκειται κυρίως για νέους ανθρώπους με πρώτη την ηλικιακή κατηγορία 18 έως 24 ετών (12%), ενώ από 10% έχουν οι ομάδες: 30 έως 34 ετών, 35 έως 39 ετών και 40 έως 44 ετών.

Για το πιστοποιητικό η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως προς το παρόν για την χώρα μας δεν υπάρχει θέμα λήξης, αν και στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό υπάρχει ημερομηνία λήξης ενός χρόνου, ενώ και κάποιες χώρες όπως η Γαλλία βάζουν υποχρεωτικότητα στην τρίτη δόση.

Από την άλλη οι ειδικοί λένε πως το αντιεμβολιαστικό κίνημα παρταμένει ισχυρό ακόμα και με ρίσκο να καταλήξουν στην ΜΕΘ, αν βρουν κρεβάτι, ενώ δεν λείπουν και οι καταγγελίες φαρμακοποιών για πλαστά rapid test που ζητουν κάποιοι για να μην εμβολιαστούν.

Την ίδια ώρα μπροστά στο πανδημικό κύμα οι ειδικοί προτείνουν ακόμα και την χρήση στρατιωτικών λεοφορείων για να μειωθεί ο συνωστισμός, ενώ έκκληση να φορούν όλοι μάσκα παντού έκανε η Αθηνά Λινού.

Στο τραπέζι πλέον μπαίνουν ξανά και μέτρα για τα σούπερ μάρκετ αλλά και τα εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα. Το πώς θα μπουν οι περιορισμοί θα εξαρτηθεί από τους σκλήρούς δείκτες και την πορεία τωνε μβολιασμών. Στην κυβέρνηση πάντως έχουν αποκλείσει το καθολικό λοκντάουν ενώ και για τα σχολεία δεν μπάινει θέμα τηλεκπαίδευσης.

«Δεν θα ανασταλεί η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων, αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να επενδύσει στο αυξημένο testing» ανέφερε η υπουργός Παιδείας.

Αυτή την περίοδο έξι τμήματα έχουν αναστείλει τη διά ζώσης λειτουργία τους από τα σχεδόν 80.000 σε όλη τη χώρα.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 11/11/2021