Υγεία

Πολλά υποσχόμενο χάπι για τον κορωνοϊό και από τη Pfizer

05.11.2021 | 20:01 Eνσωμάτωση

Μετά την αμερικανική Merck, η Pfizer ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέπτυξε χάπι κατά του Covid, το οποίο μειώνεντυπωσιακά το ενδεχόμενο θανάτου ακόμα και νοσηλείας.

H Pfizer λέει ότι το δικό της χάπι μειώνει κατά 89% τις πιθανότητες νοσηλείας ή θανάτου στα άτομα με ήπια έως μέτρια συμπτώματα. Ήταν τόσο θεαματικά τα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές, λέει η εταιρεία, που δεν περίμενε να ολοκληρωθεί η 3η φάση και ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει σύντομα αίτηση για έγκριση από τον FDA, πριν από τις 25 Νομεβρίου.

Το χάπι θα χορηγείται σε συνδυασμό με ένα άλλο, παλαιότερο αντιϊκό, το ritonavir και θα ονομάζονται Paxlovid. Μόλις χθες μια άλλη εταιρεία, η Merck, πήρε άδεια από τη Βρετανία για να κυκλοφορήσει το χάπι της που μειώνει κατά 50% τις πιθανότητες νοσηλείας ή θανάτου.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εξασφαλίσει την προμήθεια εκατομμυρίων δόσεων και εφόσον λάβει έγκριση το χάπι θα προστεθεί στο αμερικανικό οπλοστάσιο κατά του κορωνοϊού.

«(Το χάπι) αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Είναι μια φανταστική απόδειξη της δύναμης της επιστήμης. Και έρχεται σχεδόν ένα χρόνο μετά από την άλλη μεγάλη ανακάλυψή μας, του εμβολίου. Πιστεύω ότι αυτό το φάρμακο θα αλλάξει την κατάσταση, θα σώσει εκατομμύρια ζωές» ανέφερε ο Άλμπερτ Μπουρλά, προσθέτοντας πως η Pfizer έχει δυνατότητα παραγωγής 500 εκατομμυρίων χαπιών, δηλαδή για 50 εκατομμύρια αγωγές.

«Η θεραπεία προβλέπει 2 χάπια την ημέρα επί 5 ημέρες. Το 2022 μπορούμε να έχουμε 50 εκατομμύρια χάπια» συμπλήρωσε.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 05/11/2021