Κόσμος

Σενεγάλη – Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί να «πνίξει» ψαροχώρι

01.11.2021 | 20:19 Eνσωμάτωση

Η ζωή των ψαράδων στο Σαν Λουί της βόρειας Σενεγάλης ποτέ δεν ήταν εύκολη. Στο μικρό ψαροχώρι οι άνθρωποι αγωνίζονται να επιβιώσουν απέναντι στον σκληρό Ατλαντικό Ωκεανό.

Τώρα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, η θάλασσα που πάντα τους έδινε τα προς το ζην, απειλεί την ίδια τους την ύπαρξη. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι εφιάλτης.

Το μισογκρεμισμένο σπίτι του Ζαρ του ψαρά και της οικογένειάς του χτυπήθηκε από τη μανία μιας καταιγίδας. Ο ψαράς ξέρει πως πολύ σύντομα τα νερά θα παρασύρουν ότι έχει απομείνει όρθιο.

«Δεν έχουμε να πάμε πουθενά. Αν είχαμε τα μέσα θα φεύγαμε. Εδώ που ζούμε δεν είναι ασφαλές. Είμαστε ανήμποροι» υπογράμμισε ο Ζαρ.

Λόγω της γεωγραφικής του θέσης, το Σαν Λουί είναι γνωστό ως Βενετία της Αφρικής.

«Το ψάρεμα είναι επάγγελμα που πάει από γενιά σε γενιά εδώ στο Σαν Λουί, όμως χιλιάδες ψαράδες και οι οικογένειές τους ήδη έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας της παγκόσμιας υπερθέρμανσης καθώς η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχει καταστρέψει χιλιάδες σπίτια εδώ στην ακτογραμμή», λέει ρεπορτάζ του CNN.

Δεν έχει απομείνει τίποτα από το σπίτι που κάποτε ζούσε ο ψαράς Αμπντουλά Ετουρέ. Λέει πως όσοι έχασαν τα σπίτια τους έχουν γίνει κλιματικοί πρόσφυγες.

«Υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι που ήδη έχουν φύγει για την Ισπανία επειδή είναι άστεγοι και έχουν χάσει τη δουλειά τους» σημείωσε ο Αμπντουλά Ετουρέ.

Πολλοί χρειάστηκε να εγκατασταθούν σε καταυλισμό πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον Ωκεανό ζώντας μέσα στη φτώχεια χωρίς καμία ελπίδα να βελτιωθεί η ζωή τους.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι μία σοβαρή απειλή για όλες τις ακτογραμμές του πλανήτη και ήδη έχει προκαλέσει ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ξαφνικές πλημμύρες και αύξηση των καταιγίδων.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 01/11/2021