Κόσμος

Παραίτηση Ζάεφ μετά τη συντριπτική ήττα του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές

01.11.2021 | 20:37 Eνσωμάτωση

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Η παραίτηση ήταν μονόδρομος για τον Ζόραν Ζάεφ. Η ήττα του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών ήταν συντριπτική.

Έχασε με μεγάλη διαφορά τόσο στο δήμο των Σκοπίων, όσο και σε όλους τους άλλους μεγάλους δήμους της χώρας.

Λίγες ώρες μετά, ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα και γνωστοποίησε ότι παραιτείται και από πρωθυπουργός και από αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών.

«Αγαπητοί πολίτες, επιτρέψτε μου εκ μέρους του SDSM και όλου του λαού μας, να συγχαρώ τους αντιπάλους μας για τη νίκη στις τοπικές εκλογές. Αναλαμβάνω την ευθύνη για την εξέλιξη αυτών των πολιτικών γεγονότων, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων αυτών των εκλογών. Παραιτούμαι από τη θέση του Πρωθυπουργού και του Προέδρου του κόμματος» υποστήριξε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου ακροδεξιού κόμματος VMRO, Χριστιάν Μιτσκόσκι, που είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, έχει δηλώσει:  «Αν το VMRO-DPMNE επανέλθει στην εξουσία της χώρας τότε θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να γίνει ένα βήμα προς τα πίσω σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Ο Ζόραν Ζάεφ χαρακτήρισε επικίνδυνες τις δηλώσεις και χθες εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν υπάρχει λόγος για πρόωρες εκλογές αφού η κυβέρνηση έχει άλλα 2,5 χρόνια θητείας.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 01/11/2021