Πολιτική

Κορωνοϊός- «Στο τραπέζι» νέα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας

01.11.2021 | 19:53 Eνσωμάτωση

Το «μαύρο ρεκόρ» πανδημίας με τα 5.449 κρούσματα μέσα σε 24 ώρες προκαλεί συναγερμό στην κυβέρνηση.

Στην έκτακτη σύσκεψη το πρωί στο Μαξίμου οι υπουργοί Επικρατείας Γιωργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, οι περιφερειάρχες και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου έβαλαν στο τραπέζι τα νέα δεδομένα στη μάχη με την πανδημία.

Το μεσημέρι ακολούθησε στο Μαξίμου και δεύτερη, εσωτερική σύσκεψη, για την ενίσχυση του ΕΣΥ με τη συμμετοχή των κ.κ Γεραπετρίτη και Σκερτσου, του Θάνου Πλεύρη και της Μίνας Γκάγκα από το υπουργείο Υγείας και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες δείχνουν πως η χώρα βαδίζει σε μία εξαιρετικά επικίνδυνη και κρίσιμη καμπή για τη διαχείριση της πανδημίας.

Αποφασίστηκε να δοθούν νέα κίνητρα για την ένταξη γιατρών στο σύστημα υγείας στην περιφέρεια, να αναδιαταχθεί το προσωπικό στα κέντρα υγείας και στα εμβολιαστικά κέντρα, να ξεκινήσουν νέες εκστρατείες ενημέρωσης μέσω και της Αυτοδιοίκησης, στους ελέγχους των πιστοποιητικών να γίνονται και έλεγχοι ταυτοπροσωπίας και γενικά οι έλεγχοι να ενταθούν.

Η επιτροπή των επιστημόνων και το υπουργείο υγείας εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο αποστολής μαζικά γραπτών μηνυμάτων στα κινητά των ανεμβολίαστων που είναι γραμμένοι στην αϋλη συνταγογράφηση και νέο πιο αυστηρό πλαίσιο που ίσως θα προβλέπει περισσότερα τεστ και δυσκολότερη πρόσβαση σε κοινωνικές δραστηριότητες για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί

«Κυρίως αυτά τα μέτρα θα αφορούν τους ανεμβολίαστους» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι και φοβούνται ότι ο Νοέμβριος θα κυλήσει με τρομακτικό αριθμό κρουσμάτων

«Δεν ξέρω προς τα πού θα πάει η συζήτηση και ποια μέτρα είναι αυτά που θα αποφασιστούν, σαφέστατα θα έχουν τοπικό χαρακτήρα γιατί και η πανδημία έχει τοπικό χαρακτήρα» τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τσακωμοί για την Επιτροπή

Την ώρα πάντως που ο κορωνοϊος επελαύνει ξανά η πολιτική αντιπαράθεση παίρνει ξανά φωτιά με αιχμή την επιτροπή των επιστημόνων.

«Το πιο χυδαίο που έγινε μέσα στο Σαββατοκύριακο και θα το πω είναι ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέβαλε 33 επιστήμονες» υποστήριξε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως επιμένει στην πρότασή του για επιτροπή επιστημόνων -με πρόσωπα κοινής αποδοχής- όπως λέει βάλλοντας προσωπικά κατά του πρωθυπουργού. «Για τρίτη φορά ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε επιβεβαιώνοντας την αλαζονεία του αλλά και το έλλειμα κατανόησης της κρισιμότητας των στιγμών» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει να τα έχει χαμένα, αδυνατεί να αντιμετωπίσει τη νέα έξαρση της πανδημίας. Τα ημίμετρα που διαρρέει αποτελούν μια τρύπα στο νερό» υπογράμμισε ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης.

«Συνεχίζει και εντείνει την ίδια πολιτική που μας έφερε ως εδώ και ευθύνεται για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας σε όλο τον κόσμο» συμπλήρωσε το ΚΚΕ.

Η κυβέρνηση κάνει και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της διαβεβαιώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 01/11/2021