Κόσμος

G20 – Γιατροί και πυροσβέστες για πρώτη φορά στην αναμνηστική φωτογραφία – Ολοκληρώνεται χωρίς δεσμεύσεις για το κλίμα

31.10.2021 | 13:05 Eνσωμάτωση

Δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των G20 στη Ρώμη και οι ηγέτες των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή για διεθνή συνεργασία σε όλα τα καυτά ζητήματα της ατζέντας, όπως ζήτησε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Η ιταλική προεδρία ανακοίνωσε ότι επετεύχθη ιστορική συμφωνία για την κατώτατη διεθνή φορολόγηση, παρόλα αυτά, οι ηγέτες απέχουν ακόμα από το να συμφωνήσουν ομόφωνα για το μεγαλύτερο – αυτή τη στιγμή – πρόβλημα του πλανήτη μετά την πανδημία του κορωνοϊού, που είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στην καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία των 20 ηγετών των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου διακρίνονται απλοί πολίτες.

Είναι η πρώτη φορά που σε φωτογραφία επισήμων μπαίνουν γιατροί και πυροσβέστες, οι άνθρωποι που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, οι ηγέτες του κόσμου προσπάθησαν να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να βρουν τα κοινά που τους ενώνουν.

Εμανουέλ Μακρόν και Μπόρις Τζόνσον έσπασαν τον πάγο με άφθονο γέλιο όταν ο τελευταίος έφθασε αργοπορημένος για την καθιερωμένη φωτογραφία.

Παρά την ένταση που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος του μπακαλιάρου στη θάλασσα της Μάγχης ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα ψάρια με τα οποία πρέπει να ασχοληθούν από τις διαφωνίες των ψαράδων.

Άλλωστε οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα κατευθυνθούν σήμερα το απόγευμα στη Γλασκώβη δεν έχουν ακόμα βρει κοινό τόπο συνεννόησης για το κλίμα.

Οι ηγέτες μετά των συζύγων τους πήγαν το βράδυ στο δείπνο που τους παρέθεσε ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα στο Κυρηνάλιο Μέγαρο. Εκεί βρέθηκε και ο πρίγκιπας Κάρολος που έχει συνδέσει το όνομα του με την εκστρατεία για την κλιματική αλλαγή.

Στο μενού: Σολομός, ριζότο κολοκύθας και γεμιστές αγκινάρες. Πριν από το δείπνο, οι σύζυγοι των ηγετών είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην Καπέλα Σιστίνα στο Βατικανό.

Oι ηγέτες και οι σύζυγοί τους, επισκέφθηκαν τα θερμά ρωμαϊκά λουτρά του Διοκλητιανού, σε μικρή απόσταση από το Κολοσσαίο.

Αν και απών από τη συνάντηση ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέστειλε μήνυμα στο οποία ζήτησε την αμοιβαία επιτάχυνση των εμβολίων.

Τα μάτια όλα πλέον είναι στραμμένα στη Σύνοδο για το Κλίμα στη Γλασκώβη καθώς όπως όλα δείχνουν οι ηγέτες δεν τόλμησαν να πάρουν γενναίες αποφάσεις ούτε σε αυτή την Σύνοδο Κορυφής του G20.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 31/10/2021