Ελλάδα

Μετανάστες – Στην Κω αποβιβάστηκαν τα 400 άτομα που βρίσκονταν στο ακυβέρνητο πλοίο

31.10.2021 | 13:21 Eνσωμάτωση

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των 400 μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονταν σε φορτηγό πλοίο, το οποίο είχε εντοπιστεί ανατολικά της Κρήτης. Η επιχείρηση διάσωσης ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα.

Με τη συνοδεία σκαφών του Λιμενικού, το πλοίο ρυμουλκήθηκε στην Κω και οι μετανάστες – πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού. Οι ελληνικές Αρχές ζήτησαν την επιστροφή του σε τουρκικό λιμάνι, κάτι το οποίο αρνήθηκε η Τουρκία. Να σημειώσουμε ότι το σκάφος φέρει τουρκική σημαία, ενώ είχε ξεκινήσει από την Τουρκία.

Τέσσερις μέρες χωρίς φαγητό

Οι επιβαίνοντες είναι κυρίως Αφγανοί και Πακιστανοί και, σύμφωνα με καταγγελία του «Aegean Boat Report», οι 400 μετανάστες και πρόσφυγες είναι τέσσερις ημέρες χωρίς φαγητό, νερό και ιατρική περίθαλψη.

Συναγερμός στο Λιμενικό

Συναγερμός σήμανε όταν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκε για την ύπαρξη φορτηγού πλοίου με σημαία Τουρκίας, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης με 400 επιβαίνοντες.

Πραγματοποιήθηκε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος.

Το φορτηγό πλοίο, με τη συνδρομή του Πλοίου Ανοιχτής Θαλάσσης οδηγήθηκε σε ασφαλές σημείο. Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε:

«Η Ελλάδα απέδειξε για άλλη μια φορά ότι και προστατεύει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα και παρέχει προστασία, τη στιγμή που άλλοι αδιαφορούν για τις υποχρεώσεις τους. Θερμά συγχαρητήρια στο προσωπικό του ΚΥΤ που εργάστηκε άοκνα κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 31/10/2021