Υγεία

Κορωνοϊός – Προβλέψεις για δραματική αύξηση των θανάτων μέχρι το τέλος του έτους – Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων σε μεικτούς χώρους  

30.10.2021 | 13:02 Eνσωμάτωση

Μπροστά σε ένα δύσκολο πανδημικό χειμώνα βρίσκεται η χώρα με έναν ανησυχητικό συνδυασμό: Τα αυξημένα κρούσματα, τους θανάτους, αλλά και τον χαμηλό εμβολιαστικό ρυθμό. Το σύστημα υγείας «στενάζει» στη Βόρεια Ελλάδα και πλέον εκφράζονται φόβοι πως τον Δεκέμβριο δεν αποκλείεται να φτάσουμε ακόμα και στα 5 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα.

Οι προβλέψεις των ειδικών για την πανδημία σοκάρουν. Όπως λένε στο MEGA οι θάνατοι από τον κορωνοϊό θα αυξηθούν δραματικά μέχρι το τέλος του έτους.

Δε θα γίνουν τοπικά lockdown τονίζει ο υπ. Υγείας, Θάνος Πλεύρης, λέγοντας ότι αν χρειαστεί θα τεθούν σε ισχύ περιορισμοί σε μεικτούς χώρους για τους ανεμβολίαστους.

«Ασφυξία» στις εντατικές

Γέμισαν και πάλι οι μονάδες εντατικής θεραπείας και ελάχιστα κρεβάτια μένουν πλέον κενά. Σε ολόκληρη την κεντρική Μακεδονία το πρωί υπήρχε μόλις ένα διαθέσιμο κρεβάτι εντατικής στον Πολύγυρο. Τα νοσοκομεία της Πέλλας και της Ημαθίας έχουν γονατίσει, από ανεμβολίαστους ασθενείς.

Ούτε ένα κενό κρεβάτι δεν υπήρχε το πρωί στις ΜΕΘ της Θεσσαλίας, αντίστοιχη εικόνα και στα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδος όπου είναι κατειλημμένες οι 17 από τις 18 κλίνες.

3643 νέα κρούσματα, 55 θάνατοι και 392 διασωληνωμένοι καταγράφηκαν στη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ. 661 μολύνσεις εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, 593 στην Αττική 246 στη Λάρισα και 148 στην Μαγνησία.

Η επιδημιολογική κατάσταση θα κρίνει κι αν τελικά υπάρξουν νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους στους κλειστούς χώρους.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι εμβολιασμοί πρέπει άμεσα να αυξηθούν, ενώ παράλληλα οι πολίτες δεν πρέπει να αμελήσουν την ενισχυτική Τρίτη δόση, καθώς η παραλλαγή Δέλτα αποδεικνύεται δύσκολος αντίπαλος.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 30/10/2021