Κόσμος

G20 – Προσπάθεια για αντιμετώπιση πανδημίας & οικονομικής κρίσης

30.10.2021 | 20:31 Eνσωμάτωση

Η πρώτη δια ζώσης Σύνοδος Κορυφής του G20 μετά την έναρξη της πανδημίας πραγγματοποιείται στη Ρώμη.

Ο οικοδεσπότης της συνάντησης των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου είναι ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Η Ρώμη υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα τους ηγέτες του κόσμου επιχειρώντας για άλλη μία φορά να γίνει καταλύτης εξελίξεων όπως το έκανε με επιτυχία το 2011 στη χειρότερη κρίση χρέους της ευρωζώνης ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε: «Η πανδημία μας κράτησε μακριά όπως έκανε σε όλους τους συμπολίτες μας. Και παλαιότερα αντιμετωπίσαμε τον προστατευτισμό, τη μονομέρεια και τον εθνικισμό. Αλλά όσο είμαστε αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις η πολυμερής συνεργασία είναι η καλύτερη απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Σε μεγάλο βαθμό είναι και η μόνη λύση. Από την πανδημία , την κλιματική αλλαγή και φτάνοντας μέχρι μια δίκαιη και σωστή φορολόγηση. Όλα αυτά δεν μπορούμε να τα πετύχουμε μόνοι, δεν πρόκειται για εφικτή επιλογή».

Οι αποφάσεις της G20 με τις ηχηρές απουσίες των ηγετών των μεγαλύτερων ρυπαντών του κόσμου όπως η Κίνα και η Ρωσία –οι ηγέτες των οποίων θα απευθύνουν μήνυμα μέσω τηλεδιάσκεψης αναμένεται να επηρεάσουν και την Σύνοδο της Γλασκώβης για το κλίμα που ξεκινούν την Κυριακή.

Οι χώρες της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού και εκλύουν περίπου το 80% του διοξειδίου του άνθρακα.

Μπριτζίτ Μακρόν & Τζιλ Μπάιντεν για φαγητό στη Ρώμη

Τα φλας των φωτογράφων άστραψαν και για τις πρώτες κυρίες που βρέθηκαν στη Ρώμη και επισκέφθηκαν το Κολοσσαίο όπως η Μπριζίτ Μακρόν, η εγκυμονούσα Κάρι Τζόνσον ΚΑΙ η σύζυγος του Ερντογάν Εμινέ.

Τα αμερικανικά Μέσα έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στη συνάντηση που είχαν η σύζυγος του Εμμανουέλ Μακρόν με την πρώτη κυρία των ΗΠΑ σε εστιατόριο στη Ρώμη στον απόηχο της αναθέρμανσης των σχέσεων Μπάιντεν Μακρόν για τα υποβρύχια.

«Ήταν ωραία.Δύο φίλες μαζί.Σαν δύο αδελφές!» δήλωσε η Τζιλ Μπάιντεν.

Ψυχρή χειραψία μεταξύ Μπάιντεν – Ερντογάν

Στη Ρώμη βρίσκεται και ο Ερντογάν ο οποίος όπου σταθεί και όπου βρεθεί αφήνει να διαρρεύσει ότι θα συναντηθεί με τον Τζό Μπάιντεν χωρίς να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση.
Η κάμερα έπιασε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να του δίνει το χέρι του στα πεταχτά στην καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία των ηγετών στην έναρξη της συνόδου.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 30/10/2021