Ελλάδα

Φορτηγό πλοίο υπό τουρκική σημαία με 400 μετανάστες ανοιχτά της Κρήτης- Η Ελλάδα ζητά την επιστροφή τους στην Τουρκία

30.10.2021 | 20:45 Eνσωμάτωση

Συνεχίζεται ανοιχτά της Κω το θρίλερ με τους 400 και πλέον μετανάστες που επιβαίνουν σε φορτηγό πλοίο με σημαία Τουρκίας. Η Αθήνα κατέθεσε και δεύτερο αίτημα προς της Άγκυρα να τους δεχθεί πίσω την ώρα που το φορτηγό πλοίο ρυμουλκείται από σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του πλοίου με τους 400 μετανάστες που έπλεε ακυβέρνητο ανατολικά της Κρήτης και εντοπίστηκε από σκάφος του λιμενικού. Η Αθήνα κατέθεσε και δεύτερο αίτημα στην Άγκυρα να δεχθεί πίσω το πλοίο που φέρει τουρκική σημαία.

Το πρώτο αίτημα δεν έγινε αποδεκτό καθώς οι τουρκικές αρχές υποστήριξαν ότι σύμφωνα με τους κανόνες έρευνας και διάσωσης το πλοίο πρέπει να οδηγηθεί στο πλησιέστερο και ασφαλέστερο λιμάνι.

Θρίλερ με τουρκικό πλοίο

Το δουλεμπορικό απέπλευσε από κάποιο λιμάνι της Τουρκίας και είχε προορισμό την Ιταλία.

«Εντοπίστηκε από πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο με σημαία Τουρκίας με μεγάλο αριθμό μεταναστών οι οποίοι κατ΄εκτίμηση υπερβαίνουν τους 400» , ανέφερε ο πλωτάρχης Νίκος Κοκκαλάς, εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος.

Οι μετανάστες προέρχονται κυρίως από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν και στην πλειοψηφία τους είναι  άντρες.

Μέχρι και αυτή την ώρα γίνονται διπλωματικές διαπραγματεύσεις για το δεύτερο αίτημα με το πλοίο να βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή της Κω.

Σε ανακοίνωσή τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για απώθηση ανθρώπων και ζητούν από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

«Η χώρα είναι υποχρεωμένη να μεταφέρει το σκάφος σε ασφαλές λιμάνι και να φροντίσει για την σίτιση και την περίθαλψη των επιβατών», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το πλοίο ρυμουλκείτε από σκάφος ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού και πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 30/10/2021