Πολιτική

Απολογιστικού χαρακτήρα & συμβολισμού η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα

28.10.2021 | 20:02 Eνσωμάτωση

Στην Αθήνα φτάνει η Άγκελα Μέρκελ στην τελευταία της επίσκεψη στη χώρα μας με την ιδιότητα της καγκελαρίου.

Η άφιξή της αναμένεται το βράδυ της Πέμπτης στο σπίτι του πρωθυπουργού όπου οι δύο ηγέτες θα δειπνήσουν και θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια πρώτη κουβέντα.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για επίσκεψη υψηλού συμβολισμού καθώς έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Ένας απολογισμός που θα γίνει σε μια άλλη φάση και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα η οποία, όπως σημειώνουν ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010, ενώ και η Ευρώπη του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πλέον διαφορετική.

Η επίσκεψη σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας για τις ισορροπίες εντός της ΕΕ αλλά και για την Ελλάδα, ενώ η κ. Μέρκελ έρχεται σε μια συγκυρία που η ενεργειακή κρίση και η πανδημία είναι στην κορυφή της ατζέντας.

Στο τραπέζι των δύο ηγετών θα μπουν οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, η προκλητικότητα της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μεταναστευτικό, η Λιβύη και οι συμφωνίες της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση, θέμα που έθεσε στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναδεικνύει τη γεωπολιτική διάσταση του ενεργειακού.

Οι δυο τους θα μιλήσουν και για την οικονομία και για τη συζήτηση για τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων.

Αύριο η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό με τον οποίο θα κάνουν αμέσως μετά κοινές δηλώσεις.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 28/10/2021