Υγεία

Φωτεινό παράδειγμα πρόληψης η Φώφη Γεννηματά – Γυναίκες εξετάζονται για τον καρκίνο του μαστού

28.10.2021 | 20:28 Eνσωμάτωση

Στην μνήμη της Φώφης Γεννηματά ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ειδικό πρόγραμμα εξετάσεων για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού που «θερίζει» κυριολεκτικά κάθε χρόνο όλο και περισσότερες γυναίκες.

Η Μαίρη Κοντολούρη είναι μια από τις χιλιάδες γυναίκες που ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τον θάνατο αντιμέτωπη με μια μορφή επιθετικού καρκίνου στο στήθος. Δεν το έβαλε κάτω. Μητέρα δύο παιδιών πάλεψε, αγωνίστηκε, νίκησε.

«Καμία γυναίκα δε θέλει να φύγει να αφήσει τα παιδιά της, τη ζωή της. Όσο πιο σύντομα και παλικαρίσια το αντιμετωπίσεις, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να ζήσεις. Αυτό που έχεις σαν όπλο είναι ο χρόνος, γι’ αυτό η πρόληψη μπορεί να σου σώσει τη ζωή».

Η Μαίρη δεν αμέλησε τις εξετάσεις αλλά ο καρκίνος την χτύπησε σκληρά.

«Στη δική μου περίπτωση χρειάστηκαν όλα, ογκεκτομή, όπου έγινε η βιοψία και ήταν πολύ επιθετικός καρκίνος, σε δεύτερο χρόνο να κάνω έναν κύκλο χημειοθεραπειών που με ‘γονάτισαν’ και μετά να κάνω διπλή μαστεκτομή.

Η Μαίρη Κοντολούρη μιλά στο MEGA γιατί θέλει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε γυναίκα.

«Όταν αντιμετωπίσεις έναν καρκίνο μαστού και όσο έγκαιρα αν το κάνεις, έχεις τη δυνατότητα να επανέλθεις στη ζωή. Να μη φοβηθεί η κάθε γυναίκα να αντιμετωπίσει την πιθανότητα ότι μπορεί να έχει κάτι. Η πρόληψη μπορεί να σου σώσει τη ζωή, γιατί το στάδιο που βρίσκεσαι όταν το μάθεις είναι αυτό που θα σου επιτρέψει να ζήσεις ή να μη ζήσεις. Κάθε γυναίκα πρέπει να ξεπεράσει τον φόβο της».

Στην μνήμη της Φώφης

Ο χαμός της Φώφης Γεννηματά συγκλόνισε το πανελλήνιο. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ειδικό πρόγραμμα για πρόληψη του καρκίνου στην μνήμη της γενναίας πολιτικού.

Μέσα στο 2022 καθιερώνεται η δωρεάν πρόσβαση όλων των γυναικών 50 – 69 ετών σε προσυμπτωματικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 28/10/2021