Ελλάδα

Θεσσαλονίκη – Γιγάντιο «νεκροταφείο» τρένων σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης

24.10.2021 | 13:32 Eνσωμάτωση

«Θησαυροί» όπως ένα βαγόνι - εστιατόριο από το θρυλικό Όριεντ Εξπρές - βρίσκονται εδώ και χρόνια παρατημένα μαζί με χιλιάδες άλλα σε ένα γιγαντιαίο νεκροταφείο τρένων μία ανάσα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ταξιδεψαν για χρόνια. Μετέφεραν χιλιαδες επιβάτες σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Κουβαλησαν τόνους εμπορευμάτων. Κάθε σιδηροδρομικό βαγόνι και μια ιστορία. Σήμερα χάνονται σαν φαντάσματα μέσα σε φυλλωσιές δέντρων παρατημένα σε μία απόκοσμη εικόνα…

Χιλιάδες βαγόνια και αμαξοστοιχίες και ντιζελομηχανές σε ένα νεκροταφείο τρένων. Η εικόνα της εγκατάλειψης κόβει την ανάσα με το μέγεθος της.

Η πλειοψηφόα του εγκαταλελειμένου σιδηροδρομικού υλικού που φτάνει περίπου στα 2000 βαγόνια και κλινάμαξες είναι πλέον στην κατοχή της ΓΑΙΟΣΕ η οποία θα προχωρήσει στην απομάκρυνση τους.

Τα πρώτα 900 βαγόνια αναμένεται να απομακρυνθούν άμεσα ενώ ήδη έχουν εντοπιστεί ακόμα 900 σε ολόκληρη τη χώρα για τα οποία θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.

Το θρυλικό Όριεντ Εξπρές

Ανάμεσα στα εγκαταλελειμμένα βαγόνια έχουν ήδη εντοπιστεί και απομακρυνθεί κλινάμαξες με ξεχωριστή ιστορική αξία όπως το βαγόνι εστιατόριο που ανήκε στο ξακουστό Όριεντ Εξπρές.

Το θρυλικό βαγόνι εστιατοριο ανακαινίσθηκε με σεβασμό στην ιστορία του από εξιδεικευμένους τεχνίτες και απέκτησε την αρχική του μορφή.

Η διοίκηση του ΟΣΕ έχει παράλληλα ξεκινήσει την διαδικασία αποκατάστασης ιστορικών τρένων και βαγωνιων τα οποία θα τοποθετηθούν στο νέο σιδηροδρομικό μουσείο στον Πειραιά.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 24/10/2021