Ελλάδα

Μποτιλιάρισμα και… γολγοθάς στους δρόμους της Αττικής

19.10.2021 | 20:59 Eνσωμάτωση

Αυτοψία στο κέντρο της Αθήνας που κατέγραψε το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί πραγματοποίησε το MEGA.

Πάνω από πέντε λεπτά χρειάστηκε το πρωί, ένα ασθενοφόρο για να διανύσει απόσταση 200 μέτρων στη Λεωφόρο Συγγρού. «Κολλημένο» στην κίνηση και δεύτερο ασθενοφόρο στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Λίγο πριν τις 09:30 όλα τα αυτοκίνητα στην άνοδο της Συγγρού ήταν ακινητοποιημένα. Σύμφωνα με το χάρτη για μία απόσταση 3 χλμ χρειάζονταν τουλάχιστον 27 λεπτά.

«Πρωταθλήτριες» στην κίνηση την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη σε σύγκριση με πέρυσι είναι η Κηφισίας με αύξηση 62,9%, η Αλεξάνδρας με 23,2% και η Λ. Ποσειδώνος με 10%.

Δακτύλιος και στο βάθος… διόδια

Μετά από 1,5 χρόνο, ο δακτύλιος επιστρέφει στη ζωή των Αθηναίων στις 25 Οκτωβρίου. Στον «Καθαρό Δακτύλιο» όπως έχει ονομαστεί θα μπει τέλος στις εξαιρέσεις και τα παραθυράκια που επέτρεπαν σε χιλιάδες οδηγούς να κινούνται στο κέντρο της πόλης.

Στο πλαίσιο της Ε.Ε. ότι όποιος ρυπαίνει πρέπει και να πληρώνει, εξετάζεται να μπουν διόδια στο κέντρο της Αθήνας.  Ήδη σε πέντε ευρωπαικές πόλεις οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν για να μπουν στο κέντρο. Στο Λονδίνο, το Μιλάνο, το Άμστερνταμ, Στοκχόλμη αλλά και στο Παρίσι με ειδική κάρτα.

«Το θέμα είναι αν μπορεί να εφαρμοστεί, αν έχουμε τα τεχνολογικά μέσα, αν θα μπορούν να ελεγχθούν όλοι οι είσοδοι και όχι η βούληση» υπογράμμισε ο συγκοινωνιολόγος – καθηγητής σχεδιασμού μεταφορών ΕΜΠ Κώστας Κεπαπτσόγλου.

Στις πόλεις πάντως με διόδια, η κίνηση μειώθηκε έως και 25%.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 19/10/2021